HAG DOBAR SAMO KAD OSUDI DRUGE

Braća u zločinu

„Da li je bilo crtanja po salvetama, da li su se Milošević i Tuđman baš direktno dogovorili o podjeli Bosne – za to nemamo dovoljno dokaza. Mada, tok rata bi mogao da govori tome u prilog i sada vidimo da je to za hrvatski slučaj dokazano“
151 pregleda 15 komentar(a)
Slobodan Milošević, Franjo Tuđman, Foto: Screenshot (Youtube)
Slobodan Milošević, Franjo Tuđman, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 01.12.2017. 20:43h

Tuđman je, prema posljednjoj presudi Haga, glava udruženog zločinačkog poduhvata u BiH, dočim je Milošević tobože amnestiran. Ipak, kada je u pitanju etničko čišćenje i komadanje Bosne, ovu dvojicu je teško razdvojiti.

Presuda šestorici lidera Herceg-Bosne u Hagu iskorišćena je da se na naslovnicama srpske štampe istakne kako je Haški sud ustanovio da je Franjo Tuđman zločinac, a da je Hrvatska označena kao agresor u Bosni i Hercegovini. Rano je govoriti o dalekosežnim pravnim i političkim implikacijama ovakve presude, ali srpskoj javnosti i medijima nije promaklo da su lideri takozvane Herceg-Bosne, zajedno sa političkim i vojnim vrhom Hrvatske, proglašeni krivim za udruženi zločinački poduhvat.

Ako se tome doda da je već zapaženo da se u presudi Ratku Mladiću nalazi fusnota koja tobože amnestira Slobodana Miloševića za zločine u BiH, slika pritajenog likovanja je nešto jasnija. Skreće se u tom smislu pažnja na fusnotu presude Mladiću u kojoj stoji kako „dokazi koje je primilo sudsko vijeće nisu pokazali da su Slobodan Milošević, Jovica Stanišić, Franko Simatović, Željko Ražnatović ili Vojislav Šešelj učestvovali u realizaciji zajedničkog kriminalnog cilja“.

A Hrvatska, prema presudi šestorci, jeste učestvovala. Tokovi novca, naoružanja, vojnih i političkih veza – sve to je ostavljeno za neke dalje i drugačije analize. Kompletno tumačenje ovih presuda se tako svelo na pojednostavljene zaključke kako se Srbija više ne može posmatrati kao agresor u BiH, čak i da je Milošević oslobođen svake krivice za tamošnje događaje.

Čitava optika o zajedničkim akcijama i dogovorima Franja Tuđmana i Slobodana Miloševića se tako na trenutak promijenila, ali istoričarka Dubravka Stojanović za DW kaže „da je vođstvo bosanskih Srba optuženo za najteže zločine genocida, i da stoga nema mjesta nikakvom radovanju“.

Ona podsjeća da je i pred Međunarodnim sudom pravde otpala odgovornost Srbije za rat u Bosni, ali da je ostala odgovornost za nečinjenje u slučaju genocida u Srebrenici. „Možda je i ovaj sud pošao tragom te presude. Ali, jedna su stvar sud i pravo, a druga pravda i istorijski sud. Na nama je sada da analiziramo programe koji su doveli do jugoslovenskih ratova, pa i do komadanja Bosne, a tu ćemo naći obilje argumenata da je to bio ratni cilj.“

Srbija – amnestirani agresor?

Izvjesno olakšanje koje je primjetno u Srbiji nakon posljednjih presuda Haškog suda, koje se vidi kao amnestija Srbije za agresiju u Bosni, za odgovornog urednika nedjeljnika "Vreme" Filipa Švarma je „prije svega politička stvar“.

„Možda više o tome ne možemo da govorimo isto kao do sada, ali svakako da i dalje ostaje ozbiljna umiješanost Srbije u bosansko-hercegovački rat. U krajnjoj liniji to je presuđeno u nekim drugim presudama pred Haškim sudom“, kaže Švarm. „Dakle, možda Slobodan Milošević nije pomenut u presudi Ratku Mladiću, ali učešće Srbije se pominje u mnogim drugim presudama Haškog tribunala.“

Dubravka Stojanović ističe da je Slobodan Milošević „mnogo puta javno rekao da je to rat koji treba da dovede do države u kojoj će živjeti čitav srpski narod. To je podrazumijevalo uzimanje onih djelova Hrvatske u kojima je živio veći broj Srba i povezivanje sa Srbijom preko onoga što je nastalo kao Republika Srpska.“

„Da li je bilo crtanja po salvetama, da li su se Milošević i Tuđman baš direktno dogovorili o podjeli Bosne – za to nemamo dovoljno dokaza. Mada, tok rata bi mogao da govori tome u prilog i sada vidimo da je to za hrvatski slučaj dokazano“, kaže ova istoričarka.

Iako je veza Milošević-Tuđman djelovala neraskidivo, ona je posljednjim presudama haškog suda ozbiljno dovedena u pitanje. Mogu li akcije Miloševića i Tuđmana da se nekako razdvoje u ovom kontekstu, pitamo Dubravku Stojanović: „Ako se prisjetimo devedesetih godina i onoga kako je to izgledalo na terenu, djelovalo je kao da su te akcije sinhronizovane, pogotovu na teritoriji Bosne i Hercegovine, i da je Bosna zaista planski podijeljena u etnički čiste cjeline. Koja vrsta dokaza je potrebna da bi se to ustanovilo, to zaista ne možemo znati, naročito nakon ovakvih presuda.“

Hag dobar samo kad osudi druge

U kojoj su mjeri, dakle, Milošević i Tuđman braća u zločinu? Biće sve teže to dokazati, ali Filip Švarm skreće pažnju da je „istorijska činjenica da već od njihovog susreta u Karađorđevu, koji je bio važan i ključan za izbijanje neprijateljstava u bivšoj Jugoslaviji, oni su proveli praktično četiri godine dijeleći Bosnu i prekrajajući granice u bivšoj Jugoslaviji“.

Švarm takođe ističe da se presude u Hagu posmatraju na navijački način i da je to nastavljeno i nakon najnovijih presuda. „Navija se samo za naše, a uopšte se ne razmatra zašto ti ljudi odgovaraju pred Haškim tribunalom“, kaže Švarm.

Svaka presuda se koristi da se prodube sukobi između bivših jugoslovenskih republika, ali „lično bih voljela da ovo bude prilika da se, prije svega Hrvatska, suoči sa sobom“, zaključuje Dubravka Stojanović. „Jer, Hrvatska je sebe stavila u ulogu žrtve i pobjednika i ovo je za nju sada veliki šok. Sada je trenutak da se i Hrvatska suoči sa svojom odgovornošću, kao što sam to oduvijek mislila i za Srbiju. A Srbiji bi ovo takođe trebalo da bude opomena da dodatno razmisli o sebi, i da ne gradi svoju sreću na tome što je Hrvatska optužena i osuđena.“