postignut dogovor

Parlament Albanije osniva komitet za istragu protiv predsjednika države

Socijalisti, na čijem je čelu premijer Albanije Edi Rama, optužuju Metu da je prekršio Ustav dajući podršku opoziciji na parlamentarnim izborima 25. aprila

3989 pregleda 4 komentar(a)
Meta, Foto: Savo Prelević
Meta, Foto: Savo Prelević

Poslanici parlamenta Albanije danas su postigli dogovor da formiraju istražni komitet koji će odlučivati da li treba smijeniti predsjednika države Iljira Metu koga vladajuća Socijalistička partija optužuje za kršenje Ustava.

Socijalisti, na čijem je čelu premijer Albanije Edi Rama, optužuju Metu da je prekršio Ustav dajući podršku opoziciji na parlamentarnim izborima 25. aprila.

Za formiranje istražnog komiteta glasalo je 97 poslanika, a protiv je bilo šest.

Ramini socijalisti, koji su na vlasti od 2013. godine, osvojili su na izborima 74 od 140 mjesta u parlamentu, što im je dovoljno da samostalno formiraju vladu.

Meta je tokom kampanje optuživao Ramu da je na čelu "kleptokratskog režima" i da je koncentrisao u svojim rukama zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast.

Predsjednik Albanije je počeo političku karijeru u Socijalističkoj partiji, ali je kasnije formirao manji Socijalistički pokret za integraciju. Kada je Meta 2017. godine izabran za šefa države, vodjenje te stranke preuzela je njegova žena.

Preporučujemo za Vas