"SVJESNO DONIO TU ODLUKU"

Advokat: Praljak nije htio da dopusti da bude obilježen stigmom ratnog zločinca

"Njegov je stav bio da tamo gdje je on - nema ratnih zločina. S time se nije slagao i nije na kraju mogao da podnese da bude osuđen kao ratni zločinac”, dodaje Nika Pinter
89 pregleda 4 komentar(a)
Slobodan Praljak, Foto: Reuters
Slobodan Praljak, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.12.2017. 08:01h

Advokatica Slobodana Praljka, Nika Pinter kazala je da Praljak nije mogao sebi dopustiti da ni jedan sat provede kao ratni zločinac.

"Razgovarali smo telefonom, bio je uobičajen, sve je djelovalo normalno", kaže za “Jutarnji” advokatica Slobodana Praljka koji je izvršio samoubistvo u Hagu.

Osim toga, njegova advokatica istakla je da se tada “ni po čemu nije moglo naslutiti da će se ono dogoditi”.

“Teško mi je i da zamislim kako je proveo noć, razmišljajući o tome”, navodi ona o posljednjoj noći koju je Praljak proveo vjerojatno razmišljajući kako će sebi oduzeti život.

“Praljak je svjesno donio tu odluku, nije mogao da sebi dopusti da ni jedan sat provede kao ratni zločinac. Da je bio osuđen za jednu osobu, isto bi učinio. On je bio takav. Nije htio da pristane na takvu presudu, jer on nije bio zapovjednik koji je sedio u kancelarijama, bio je na terenu, za svaki je zločin tražio odgovornost. Njegov je stav bio da tamo gdje je on - nema ratnih zločina. S time se nije slagao i nije na kraju mogao da podnese da bude osuđen kao ratni zločinac”, dodaje Nika Pinter.

Drugi advokati koji su ga vidjeli u sudnici i neposredno prije toga pri ulasku kažu da se na Praljku nije moglo primjetiti da planira.

Pinterova navodi da sam trenutak u kojem Praljak pije otrov u sidnici nije vidjela, jer se sto za advokate optuženih nalazi paralelno ispred mjesta na kojem su optuženici. Ipak, imaju ispred sebe monitore na kojima prate riječi sudija koje čitaju dokumente i ono što vide gledaoci na televizijskim ekranima.

Ona ističe da snimak na kojem Praljak pije otrov nije vidjela jer joj je to suviše teško.

“U jednom je trenutku neko zvao doktora, čini mi se, ali sam tada čula Praljka kako kaže da je popio otrov”, kaže Nika Pinter.

Šta je tačno Praljak popio dalje nije poznato, samo da je riječ o “smrtonosnoj supstanci”.

Advokat koji je sa Nikom Pinter branio Praljka, Božidar Kovačić, navodi da je Praljak “najavljivao šta će uraditi”.

“Gledajući unazad, on nam je sve vrijeme to govorio. Ja neću biti ratni zločinac, to je bio njegov stav. Nije htio sebi da dopusti da bude obilježen tom stigmom ratnog zločinca. Ljudi se znaju pretvarati, glumiti, ali kod Praljka to nije bio slučaj. S vremenom smo shvatili da je zaista čovjek vrlo visokih moralnih načela i da mu je karakteristika njegova života kao ratnog zločinca bila neprihvatljiva”, kaže Kovačić.

Osim njegovih advokata, oglasile su se i njegove žrtve.

Enisa Ahmić, očevidac zločina u mestu Ahmići gdje je izgubila 40 članova porodice, tvrdi da su za šestorku očekivali i težu kaznu u Hagu.

"Zašto ti takozvani heroji ne mogu da prihvate odgovornost, da pogledaju istini u oči? Lako je biti heroj i držati pušku u ruci, nije to heroj; heroji su oni koji su stajali ispred puške. Ako su znali naređivati, trebalo bi da budu spremni i da prihvate odgovornost", kazala je Ahmić za N1 televiziju.

Suđenje šestorici Hrvata u "slučaju Prlić" prekinuto je u srijedu nakon što je jedan od optuženih Slobodan Praljak popio otrov nakon što mu je izrečena presuda.

Praljku, koji je bio načelnik Glavnog štaba Hrvatskog veća odbrane (HVO), izrečena je kazna od 20 godina zatvora, nakon čega je on ustao, rekao da odbacuje presudu i navodno "popio nešto iz male čašice".

"Slobodan Praljak nije ratni zločinac, s prezirom odbijam vašu presudu", kazao je tada Praljak.

Njegova braniteljka je rekla da je "popio otrov", a nekoliko trenutaka kasnije su spušteni zastori i prekinut direktan prenos iz sudnice.

Tribunal u Hagu prethodno je potvrdio postojanje udruženog hrvatskog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja djelova BiH.