Radovan Karadžić će biti prebačen u Britaniju da služi kaznu

Kako prenosi Gardijan, britanski ministar vanjskih poslova Dominik Rab kazao je da bi se Velika Britanija trebala ponositi činjenicom da je podržala tridesetogodišnju potragu za pravdom, "od podrške Ujedinjenog Kraljevstva da osigura njegovo hapšenje, do zatvorske ćelije sa kojom se sada suočava"

16372 pregleda 24 reakcija 20 komentar(a)
Karadžić, Foto: Printscreen YouTube
Karadžić, Foto: Printscreen YouTube

Britanija se složila da bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovan Karadžić, osuđen za ratne zločine tokom sukoba na Balkanu 1990-ih, treba da bude prebačen u britanski zatvor na izdržavanje ostatka kazne.

Kako prenosi Gardijan, britanski ministar vanjskih poslova Dominik Rab kazao je da bi se Velika Britanija trebala ponositi činjenicom da je podržala tridesetogodišnju potragu za pravdom, "od podrške Ujedinjenog Kraljevstva da osigura njegovo hapšenje, do zatvorske ćelije sa kojom se sada suočava."

„Radovan Karadžić je jedan od rijetkih ljudi koji su proglašeni krivim za genocid. Bio je odgovoran za masakr muškaraca, žena i djece u genocidu u Srebrenici i pomagao je u procesuiranju opsade Sarajeva svojim nemilosrdnim napadima na civile “, rekao Rab.

Karadžić je 2019. godine osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina prtiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja. Ovom odlukom preinačena je prvostepena presuda Tribunala u Hagu kojom je u martu 2016. godine bio osuđen na 40 godina.

Trenutno se nalazi u pritvornom centru UN u Hagu i čeka da bude prebačen u zatvor koji se nalazi van Holandije, gdje će izdržavati kaznu, između ostalog za svoju ulogu u masakru u Srebrenici za vrijeme bosanskog rata.

Bonus video: