BiH: Rudari plaćaju cijenu energetske tranzicije

„Svom snagom ćemo se boriti za sprečavanje otkaza i paketa otpremnina. Naša braća i rođaci su postali invalidi radeći svoj posao i ne mogu ništa sa novcem od otpremnine“, kazao je Genga za Rojters

5043 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Adis Genga, četvrta generacija rudara iz njegove porodice, kaže da će se on i njegove kolege pridružiti generalnom štrajku zaposlenih u rudnicima uglja u BiH ukoliko rudari budu primorani da napuste poslove pod nepovoljnim usovima, svjesni da su njihovi dani obavljanja ove industrijske aktivnosti odbrojani.

U roku od deset godina, 37-godišnji Genga i drugi rudaru u rudniku mrkog uglja Abid Lolić, koji se nalazi u centralnoj Bosni, neće imati posao.

„Svom snagom ćemo se boriti za sprečavanje otkaza i paketa otpremnina. Naša braća i rođaci su postali invalidi radeći svoj posao i ne mogu ništa sa novcem od otpremnine“, kazao je Genga za Rojters.

Dok se Bosna priprema za postepeni prelaz sa uglja na obnovljive izvore energije, rudari, nekada zaštitni znak ove bivše jugoslovenske republike bogate ugljem suočeni su sa neizvjesnom budućnošću.

Bosna i njeni susjedi na Zapadnom Balkanu, koji svi teže članstvu u Evropskoj uniji, obećali su da će smanjiti emisije ugljendioksida i zatvoriti rudnike ugljka i termoelektrane do 2050. kao i ostatak Evrope.

U skladu sa tim planom Elektroprivreda BiH (EPBiH), koja je u vlasništvu vlade autonomne bosanske Federacije, planira da restrukturira sedam zaduženih rudnika uglja i da tokom naredne tri godine smanji broj zaposlenih na 5 200 sa sadašnjih 7200.

Sindikalna udruženja rudara najavila su generalni štrajk i proteste ukoliko njihovi zahtjevi za socijalno-senzitivnim restrukturiranjem ne budu poštovani.

Vlada i EPBiH kažu da su višak uglavnom administrativni radnici kojima će biti ponuđene prekvalifikacije. Neki će biti prebačeni u nove kompanije EPBiH, a drugima ponuđena otpremnina.

Generalni direktor EPBiH Admir Andelija kazao je za Rojters da je ova kompanija opredijelila 125 miliona bosanskih maraka (77,6 miliona dolara) za pokrivanje ogromnog duga rudnika prema penzionim fondovima kako bi ove godine mogla da penzioniše 419 zaposlenih.

Mada vlada tvrdi da nijedan rudar neće izgubiti posao u ovom procesu, hiljade porodica tradicionalno zaposlenih u rudarskoj industriji strahuju da će ostati bez posla jer zemlja tek treba da razvije programe alternativnog zapošljavanja.

Rudnik Abid Lolić, ključni izvor prihoda za 15 000 stanovnika doline Bila, biće među prvima koji će se zatvoriti za deset godina zbog smanjenja rezervi uglja i zastarjelog sistema komorno stubne metode otkopavanja koja ograničava proizvodnju i modernizaciju, kazao je Andelija.

„Zatvaranje bi značilo potpuni finansijski kopas ove doline, koja u potpunosti zavisi od rudnika“, kazao je za Rojters Adis Kasumović, direktor rudnika.

Genga, čiji su otac, đed i prađed, radili u rudniku kazao je da neće dozvoliti da njegov sin nastavi porodičnu tradiciju. „Ovo su neizvjesna vremena“.

Ministar energetike u Federaciji Nermin Džindić kazao je da je prioritet obezbjeđivanje energetskih zaliha na održiv način, upozoravajući da će se u suprotnom rudnici suočiti sa bankrotom zbog duga od 920 miliona maraka prema državnim fondovima, snabdjevačima i EPBiH.

„Tranzicija se mora dogoditi prije ili kasnije, bolje prije jer je onda manje bolno“, kazao je Džindić.

N. B.

Bonus video: