SUĐENJE ŠESTORICI HRVATA U HAGU

Umro Slobodan Praljak: Otrovao se nakon presude

"Slobodan Praljak nije ratni zločinac, s prezirom odbijam vašu presudu", kazao je Praljak, a onda popio otrov
466 pregleda 0 komentar(a)
Slobodan Praljak, Foto: Printscreen (YouTube)
Slobodan Praljak, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 29.11.2017. 14:39h

Bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a general Slobodan Praljak umro je u bolnici u Hagu nakon što je u haškoj sudnici popio otrov pošto mu je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) potvrdio kaznu od 20 godina zatvora za ratne zločine, potvrdio je agenciji Hina izvor blizak Praljku.

Praljku je danas izrečena kazna od 20 godina zatvora, nakon čega je on ustao, rekao da odbacuje presudu i popio nešto iz male čašice, prenose mediji.

"Slobodan Praljak nije ratni zločinac, s prezirom odbijam vašu presudu", kazao je Praljak prije nego što je popio otrov.

Index.hr nezvanično saznaje da je Praljak 20 minuta bio u nesvijesti. Dnevnik.hr javlja da je Praljak u bolnicu prevezen u kritičnom stanju.

Ranije je upućen helikopter koji je trebalo da pokupi Praljka.

Njegova braniteljka je rekla da je "popio otrov".

Sud u Hagu je za sada bez zvaničnog komentara o ovom događaju.

Praljak, koji je bio načelnik Glavnog štaba Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), izveden je iz sudnice, a obezbjeđenje je reklo da "niko ne dira čašicu" i da je pozvana medicinska ekipa.

"Index.hr" piše da se, kad je Praljak nagnuo čašicu, s galerije na kojoj se nalaze porodice osuđenika, čuo glasan uzvik "Ne!".

Nije jasno kako je uspio unijeti čašicu u sudnicu, piše Index.hr.

Haški tribunal ovim izricanjem presude završava svoje postojanje.

Presude:

  • Berislavu Pušiću potvrđena je kazna zatvora od deset godina.
  • Milivoju Petkoviću potvrđena je kazna od 25 godina.
  • Valentinu Ćoriću potvrđena je kazna od 16 godina zatvora.

Udruženi zločinački poduhvat, učestvovao i Tuđman"

Prethodno je Tribunal u Hagu potvrdio postojanje udruženog hrvatskog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja djelova BiH.

Žalbeno veće Haškog tribunala odbilo je prethodno žalbu optuženih i potvrdilo zaključak da je udruženi zločinački poduhvat "uspostavio Franjo Tuđman i druge političke vođe sa ciljem usprostavljanja entiteta u skladu sa starim granicama Hrvatske".

Žalbeno vijeće utvrdilo je da je tenk HVO pucao u Stari most u Mostaru, "što je dovelo do izolacije ljudi i imao veliki psihički udar na njih". Međutim, utvrđeno je da je Stari most u tom gradu bio vojni cilj i da njegovo rušenje nije bilo zločin.

Sudija Ađijus je na početku čitanja presude naveo da je riječ o kompleksom i posljednjem slučaju haškog suda. Nakon toga opisao je detalje optužnice i zločina zbog kojih se sudi šestorici Hrvata.

Žalbeno vijeće delimično je usvojilo žalbu Ćorića i ukinulo osude u vezi s njegovom odgovornošću u svojstvu ministra spoljnih poslova. Osim toga, odbijen je zaključak da je udruženi zločinački poduhvat postojao samo tamo gdje su se vodile borbe.

“Kršenje Ženevske konvencije može se primjeniti na cijelom području Bosne i Hercegovine”, rekao je sudija.

U Mostaru su u srijedu ujutru uoči izricanja presude osvanuli plakati na kojima piše: "Ima Veleža, ima Starog Mosta, nestale su ustaše k'o i Herceg Bosna".