Tači: Albanci su jedan narod sa dvije suverene države

Kako kaže, 28. novembar je proslava “obnove dostojanstva i jačanja naše nacionalne svijesti", a taj dan obilježava “trenutak odvajanja od dugog ropstva i početak epohe modernizacije albanskog naroda”
10 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Betaphoto
Hašim Tači, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 29.11.2017. 07:42h

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je da su Albanci jedan narod sa dvije suverene države i sa snom da budu u članstvu evroatlantskih institucija.

"Mi smo jedan narod sa dvije suverene države. Obje naše države imaju jedan san. Imaju jedan cilj, integraciju u evroatlantske institucije", istakao je Tači na svečanosti obilježavanja 105 godina od proglašavanja nezavisnosti Albanije i na Dan albanske nacionalne zastave.

Kako kaže, 28. novembar je proslava “obnove dostojanstva i jačanja naše nacionalne svijesti", a taj dan obilježava “trenutak odvajanja od dugog ropstva i početak epohe modernizacije albanskog naroda”.

On je istakao da je skoro jedan vijek poslije stvaranja albanske države, Kosovo napokon postalo slobodno zahvaljujući neumornim naporima koji su krunisani borbom Oslobodilačke vojske Kosova, koja je pronašla podršku u demokratskom svijetu, u SAD, Evropskoj uniji i NATO-u.

Prema njegovim riječima, nikada ranije Albanci nijesu bili u boljoj istorijskoj poziciji, nego u ovoj trenutku: "Albanija je članica najjače vojne organizacije na svijetu, NATO-a. Kosovo je slobodna i suverena država":

Osim toga, Tači je naveo da s jasnom filozofijom i orijentacijom prema demokratskim zapadnim vrijednostima, Kosovo i Albanija danas razvijaju međusobne ekonomske, kulturološke i političke odnose, kao nikada do sada.

Bonus video: