Brnabić: Ne treba isključiti da će Priština pokušati da napravi nešto poput Crnogorske pravoslavne crkve

"To mi govori da ne treba da isključimo da će u konačnici oni pokušati da naprave nešto nalik na Crnogorsku pravoslavnu crkvu Miraša Dedeića na teritoriji Kosova i Metohije, dakle neku njihovu crkvu. To je ono na šta smo mi spremni, znamo kako da se diplomatskim putem borimo protiv toga", poručila je premijerka

21905 pregleda 87 reakcija 87 komentar(a)
Brnabić, Foto: Shutterstock
Brnabić, Foto: Shutterstock

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da ne treba isključiti da će Priština pokušati da napravi nešto nalik na Crnogorsku pravoslavnu crkvu na teritoriji Kosova.

Ona je to rekla povodom pisma vlasti u Prištini u kojem su zatražili od Uneska da se srpske crkve i manastiri uklone iz kategorije ugroženih, prenio je RTS.

Ona je rekla i da Kurti u pismu o srpskoj kulturnoj i vjerskoj baštini i manastirima govori kao o njihovoj kulturi i vjerskoj baštini, takozvanom kosovskom nasljeđu.

"To mi govori da ne treba da isključimo da će u konačnici oni pokušati da naprave nešto nalik na Crnogorsku pravoslavnu crkvu Miraša Dedeića na teritoriji Kosova i Metohije, dakle neku njihovu crkvu. To je ono na šta smo mi spremni, znamo kako da se diplomatskim putem borimo protiv toga", poručila je premijerka.

Brnabić je ocijenila da je pismo koje je predstavnicima Uneska poslao Aljbin Kurti vrhunac licemjerja i cinizma.

"Manastiri su pod stalnim okom Kfora, posebno Visoki Dečani. Ne može da se kaže da im nije ugrožena bezbjednost, a stalni pritisci na monaštvo i Srpsku pravoslavnu crkvu se nastavljaju", ukazala je premijerka.

Bonus video: