Na Korčuli više ne vlada HDZ: Ove žene su pobjednice

Ostrvo u sklopu Dubrovačko-neretvanske županije čine grad Korčula i četiri opštine - Lumbardu, Blato, Velu Luku i Smokvicu i promjenom vlasti, ostrvo je oslobođeno vođstva jedine za kriminal osuđene političke stranke

8648 pregleda 4 komentar(a)
Silić Maroević, Foto: Printscreen YouTube
Silić Maroević, Foto: Printscreen YouTube

U Blatu na Korčuli nezavisni Ante Šeparović pobijedio je kandidatkinju Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Francisku Jurišić Bačić sa osamdeset glasova razlike. Time je posljednja jedinica lokalne samouprave na ostrvu oslobođena vođstva jedine za kriminal osuđene političke stranke, prenosi Index.hr.

Administrativno gledano, ostrvo u sklopu Dubrovačko-neretvanske županije ima grad Korčulu i četiri opštine - Lumbardu, Blato, Velu Luku i Smokvicu.

Marija je pobijedila u Lumbardi

Opština Lumbarda već u prvom krugu dobila je za načelnicu nezavisnu Mariju Klisuru Bagliju (30). Smijenila je HDZ-ova načelnika Igora Kršinića s deset glasova razlike, a Lumbarda je na ovim izborima zabilježila istorijski visoku izlaznost od skoro 70 posto birača. U Opštinskom savjetu Marijina lista dobila je četiri čovjeka, isto koliko i HDZ. Iako je izašla kao nezavisna, nova načelnica imala je podršku SDP-a.

Katarina Gugić nastavila vlast u Veloj Luci

Vela Luka takođe je riješena u prvom krugu, gdje se potvrdila dosadašnja načelnica Katarina Gugić. SDP-ovka je prva ostrvska načelnica. Dužnost je preuzela nakon pobjede na lokalnim izborima 2017. godine.

U Opštini Smokvica takođe ostaje stara vlast. Dosadašnji načelnik, SDP-ovac Kuzma Tomašić, dobio je još jedan mandat.

Nika smijenila HDZ gradonačelnika u Korčuli

A u gradu Korčuli SDP-ovka Nika Silić Maroević pobijedila je HDZ-ovog gradonačelnika Andriju Fabrisa. Pod sloganom "Korčula - grad jednakih" isticala je da želi transparentnije upravljanje Gradom i realizovanje projekata koji su zapravo potrebni stanovništvu.

Bonus video: