Naučnici brane albanski „dragulj”

U kampanju se uključio i glumac Leonardo Dikaprio, čija je objava na Instragramu o rijeci u martu imala stotine hiljada pregleda

16095 pregleda 4 komentar(a)
Foto: FLORION GOGA
Foto: FLORION GOGA

Naučnici prikupljaju podatke o flori i fauni oko albanske rijeke Vojuša, pokušavajući da zaustave izgradnju hidroelektrana.

Vojuša, koju su nazvali posljednja velika „divlja” rijeka u Evropi, teče neprekidno 270 kilometara od Grčke preko južne Albanije do Jadranskog mora, bez ikakvih brana i hidroelektrana.

Mađutim, vlada u Albaniji, gdje 95 odsto električne struje potiče od hidroenergije, nada se da će izgraditi 30 novih elektrana duž rijeke, nastojeći da pronađe alternativne i pouzdanije zalihe pošto su padavine sve rjeđe usljed klimatskih promjena.

Aktivisti za zaštitu životne sredine kažu da će ta aktivnost poplaviti oblasti oko rijeke i promijeniti njen tok koji meandrira kroz kanjone i netaknute šume.

Za sada je sudski proces zaustavio bilo kakvu gradnju i aktivisti se nadaju da će tako ostati, a krajnji cilj je da se rijeka i njena mreža pritoka proglase nacionalnim parkom kako bi ona bila u potpunosti zaštićena, piše agencija Rojters.

„Naš glavni cilj je da dokumentujemo što veći broj vrsta”, rekao je Rojtersu entomolog Gernot Kunc sa austrijskog Univerziteta Grac, diveći se bogatstvu insekata koje je pronašao tokom noćne ekspedicije. „Biodiverzitet je veoma visok i imamo brojne vrste koje se javljuju samo na tom području”.

On radi sa timom naučnika iz Austrije, Italije, Slovenije i Albanije koji uzimaju uzorke iz mreže.

U kampanju se uključio i glumac Leonardo Dikaprio, čija je objava na Instragramu o rijeci u martu imala stotine hiljada pregleda.

„Ta rijeka je od vitalnog značaja za više od 1.100 vrsta slatkovodne ribe i ima kulturni značaj za ljude u Albaniji”, objavio je Dikaprio.

Franc Šajmer, ekolog sa Univerziteta u Beču, kaže da je Vojuša „dragulj” i da su hiljade Albanaca potpisale peticiju kojom se od vlasti traži da je zaštiti.

Rojters napominje da je studija Svjetske banke još 2010. upozorila da bi buduće klimatske promjene mogle pogoditi albansku proizvodnju hidroenergije za 20 odsto narednih decenija, a suše od tada periodično pogađaju proizvodnju i povećavaju cijene.

Vlada kaže da je pouzdana proizvodnja električne energije presudna za ekonomski napredak zemlje i obećala je da će projekat imati minimalan uticaj na životnu sredinu.

Bonus video: