Haški tribunal: Potvrđena doživotna kazna zatvora Mladiću, odbijene žalbe odbrane

Međunarodni sud u Hagu potvrdio je pravosnažnu presudu bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, prvostepeno osuđenom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti nad nesrbima tokom rata u BiH.

80029 pregleda 2185 reakcija 220 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Ažurirano: 08.06.2021. 16:35h
Liveblog
16:29h

Nije bilo genocida u šest opština BiH.

Žalbeno vijeće nije usvojilo žalbu Tužilaštva da Mladić bude proglašen krivim za genocid u šest opština u BiH – Sanski Most, Vlasenica, Foča, Kotor Varoš, Ključ i Prijedor – za šta je i prvostepenom presudom bio oslobođen.

16:27h

Potvrđena prvostepena presuda.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo prvostepenu presudu kojom je Mladić proglašen krivim po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrijebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premještanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca.

16:15h

Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić pravosnažno je osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti nad nesrbima tokom rata u BiH, potvrdili su predstavnici žrtava koji prate izricanje presude u haškoj sudnici. Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe koje je uputila Mladićeva odbrana.

16:06h

Razmještanje civila iz Srebrenice bilo prisilno

Žalbeno vijeće ocenjuje neuverljivom Mladićevu tvrdnju da je njegov cilj bio da se civilno stanovništvo humano evakuiše iz Srebrenice. Žalbeno vijeće konstatovalo je da Mladić nije doveo u pitanje ključne zaključke na koje se pretresno veće oslonilo, uključujui zaključak da je ponašanje Vojske Republike Srpske prouzrokovalo humanitarnu krizu koja je prethodila razmještanju stanovništva, kao i da je to razmještanje bilo nasilno.

Žalbeno veće konstatovalo je da pretresno vijeće nije pogriješilo kada je ocjenilo da je uklanjanje žena, djece i starijih muškaraca muslimana bilo prisilno.

I ovaj dio Mladićeve žalbe je odbijen.

16:01h

Terorisanje Sarajeva jeste bilo cilj.

Žalbeno vijeće konstatuje da Mladić nije pokazao da je pretresno vijeće pogriješilo time što Sarajevo nije tretiralo kao branjeni grad. Žalbeno vijeće je konstatovalo da pretresno vijeće nije pogriješilo kada je ocjenilo da je cilj opsade Sarajeva bilo terorisanje stanovništva tog grada.

I ovaj dio Mladićeve žalbe je odbijen.

15:56h

Odbijena žalba u vezi sa udruženim zločinačkim poduhvatom.

Žalbeno vijeće konstatovalo je da Mladić nije pokazao da je prvostepeno vijeće pogriješilo u procjeni dokaza za koje on tvrdi da su oslobađajući, a koji se odnose na njegovo učešće u sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu.

Žalbeno vijeće odbilo je taj dio Mladićeve žalbe.

15:55h

Prvostepeni postupak bio pravičan

Žalbeno vijeće konstatovalo je da Mladić nije pokazao da je raspravno vijeće u prvostepenom postupku pogriješilo, odnosno da suđenje nije bilo pravično.

15:48h

Mladić može da prati suđenje

Na pitanje predsjedavajuće Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove da li može da prati postupak na jeziku koji razumije, Mladić je odgovorio da može.

15:45h

Počelo izricanje presude

U Haškom tribunalu počelo je izricanje pravosnažne presude Ratku Mladiću.

15:23h

Ratko Mladić pojavio se u sudnici Haškog tribunala. Nakon što je sjeo i skinuo zaštitnu masku, gestikulirao je fotografima u sudnici.

Ratko Mladić
Ratko Mladićfoto: Reuters
15:22h

Uoči izricanja pravosnažne presude Ratku Mladiću u Hagu, ispred sudnice se dogodio manji incident. Izvjesni Dragan Todorović donio je dva mala transparenta podrške Mladiću, poslije čega mu je prišao Nihad Aličković iz udruženja „Anti-Dejton“, koji mu je oteo transparente i izbila je svađa.

Potom je na Todorovića počeo da viče i Satko Muajagić, bivši logoraš.

15:20h

Portparolka Mehanizma u Hagu Helena Egleston je izjavila jeodgovarajući na pitanje zašto je suđenje dugo trajalo, da optužnica obuhvata „jako veliki opseg zločina“.

„Obuhvata opseg za vreme trajanja cijelog rata u BiH, od 1992. do 1995. godine. Obuhvata veliki broj mjesta i opština. Saslušano je skoro 600 svj

edoka u ovom predmetu“, objašnjava Egleston.

Bonus video: