bivši predsjednik srbije o prijetećim grafitima

Tadić: Inspiratori grafita protiv mene su Vučić i Šešelj

“Mi se nakon skoro 10 godina vlasti Aleksandra Vučića i naprednjaka vraćamo u socijalnu atmosferu u kojoj smo bili prije 5. oktobra – gdje se lako poteže pištolj protiv onih koji su takozvani izdajnici, a u stvari nisu nikakvi izdajnici”, dodao je.

13613 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Tadić, Foto: Printscreen
Tadić, Foto: Printscreen

Lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i vođa Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj inspiratori grafita u kojim se njemu prijeti smrću.

“Ko je pravi inspirator grafita? Pa naravno Vučić. Pravi inspirator je Vojislav Šešelj, koji svaki dan u ime Vučića nastupa na televiziji”, rekao je Tadić u emisiji Persona non grata na N1.

On je kazao da nastupi lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja daju predsjedniku Srbije priliku da kaže da je protiv prijetnji, dok istovremeno Šešelj na televizijama Hepi i Pink prijeti “zlodjelima, ubistvima, klanjima” i govori “najskarednije” stvari o političkim protivnicima.

“Čovjek koji je osuđen za zločine protiv čovječnosti, to je u stvari portparol Vučićeve vlade”, rekao je Tadić.

Lideru SDS upućene su prije nekoliko dana ozbiljne prijetnje preko grafita u Beogradu i naljepnica u Banjaluci, za koje se pretpostavlja da imaju veze sa nedavno donijetom presudom bivšem zapovedniku Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

Pojedini takođe spekulišu da su prijetnje povezane sa najavom Tadića da ne isključuje mogućnost kandidature na izborima.

Bivši predsjednik Srbije smatra da je to “moguće”, ali da ne može da tvrdi da su prijetnje “orkestrirane” i da time treba da se bave nadležni organi.

“Najlošije bi bilo ukoliko bi bili otkriveni lažni autori grafita, a i to je moguće. Moguće je da se pojave u SNS neki simulatori potpisnika tih grafita, da budu kaženjeni i da nastavimo dalje”, rekao je on.

Tadić kaže da ga je iznenadila reakcija javnosti, jer je nije bilo prethodnih godina kada mu je prijećeno, kako navodi.

“Mi se nakon skoro 10 godina vlasti Aleksandra Vučića i naprednjaka vraćamo u socijalnu atmosferu u kojoj smo bili prije 5. oktobra – gdje se lako poteže pištolj protiv onih koji su takozvani izdajnici, a u stvari nisu nikakvi izdajnici”, dodao je.

Komentarišući to što je predsjednik Vučić osudio prijetnje riječima da svako ima pravo na mišljenje, Tadić ističe da se kod odluke o izručenju Ratka Mladića nije radilo o “slobodi mišljenja” nego o poštovanju zakona.

Optužio je Vučića za licemjerje zato što se, kako navodi Tadić, prilikom posjete Pragu hvalio da nikad nikog nije izručio Hagu, a pred Ujedinjenim nacijama se hvalio da je Srbija ispunila sve obaveze prema tribunalu.

“To je licemjerno, to nije hrabro, to nije ni muško ponašanje”, rekao je Tadić.

Dodao je da nije tačno da Mladić ne bi bio izručen da nije bilo pritisaka iz inostranstva.

“Ja se tome smijem… Mi smo sarađivali sa Haškim tribunalom zbog našeg zakonodavstva i zato što je politika DS podrazumijevala promjenu vrijednosnog sistema”, rekao je on.

Preporučujemo za Vas