Vučić nema snage da se suoči sa prošlošću

Izetbegović: Crnogorci pokazali čojstvo i da su spremni odbaciti istorijske zablude

"Vučić se vraća samozavaravanju u kom bilo koji Srbin i Srbija nikad ne mogu biti krivi i odgovorni za počinjeno zlo. A krivi su", kazao je lider SDA

29984 pregleda 93 reakcija 94 komentar(a)
Izetbegović, Foto: Shutterstock
Izetbegović, Foto: Shutterstock

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da je Rezolucija Skupštine Crne Gore, kojom se osuđuje genocid u Srebrenici i zabranjuje njegovo negiranje, veliki korak ka prihvatanju istine o događajima iz devedesetih godina prošlog vijeka.

Izetbegović je ocijenio da je to osnov za nastavak uspostavljanja povjerenja i izgradnje boljih odnosa među državama i narodima na Balkanu.

"Nervozne reakcije koje dolaze iz Srbije pokazuju, nažalost, da na toj strani još nema spremnosti za takvu vrstu suočavanja sa istinom. Tome najbolje svjedoči reakcija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji Crnoj Gori prigovara što se 'miješa u pitanje Srebrenice' i pita se 'kakve veze ima Srebrenica sa Crnom Gorom'", napisao je lider SDA.

Prema njegovim riječima, Crnogorci i Crna Gora, kao i svi narodi i države koji pripadaju civilizovanom i demokratskom svijetu svakako treba da se "miješaju u pitanje Srebrenice".

"Bilo koji zločin počinjen nad nedužnim ljudima, a naročito genocid, tiče se svakog pravednog i istinoljubivog čovjeka na svijetu, svakog naroda i svake države", naveo je Izetbegović.

Dodao je da tome svjedoče brojne rezolucije širom svijeta, od Amerike i Australije, do Azije i Evrope, kojima je osuđen genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

"Posebno Crna Gora ima šta da kaže o genocidu koji je počinjen u Srebrenici, jer je politikom (Slobodana) Miloševićevog režima bila uvučena u agresiju na Bosnu i Hercegovinu i zlo koje je počinjeno širom Balkana", naglasio je lider SDA.

Izetbegović je dalje rekao da su Crnogorci u Skupštini Crne Gore, sa srebreničkim cvijetom na reveru, pokazali da u njima živi hrabrost i istinoljubivost, koju "oni jednom riječju zovu - čojstvom".

"To čojstvo znači osvrnuti se za sobom, pogledati se u ogledalo i priznati da si napravio grešku i grijeh. Crnogorci su ovakvim odnosom, poput najvećih evropskih naroda, pokazali da su spremni da odbace istorijske zablude i da na temeljima istine, ma koliko ona nekad gorka bila, grade buduće odnose sa svojim okruženjem", ocijenio je on.

Još je kazao da je prije par godina izgledalo da će i Srbija, predvođena Vučićem, imati snage da se suoči sa prošlošću.

"Nažalost, to se nije desilo i vjerovatno se neće ni desiti. Vučić se vraća samozavaravanju u kom bilo koji Srbin i Srbija nikad ne mogu biti krivi i odgovorni za počinjeno zlo. A krivi su", ocijenio je Izetbegović.

To, kako je kazao, neopozivo svjedoči istorija, presude Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde.

"Pred oba suda pravosnažno je presuđeno da je u Srebrenici počinjen genocid. Pred Haškim tribunalom presuđeno je većini srpskog vojnog i političkog rukovodstva, a pred Međunarodnim sudom pravde Srbija je, kao prva država na svijetu, zbog nesprječavanja, proglašena krivom za kršenje Konvencije o genocidu UN-a", naglasio je Izetbegović.

Dalje je naveo da, "iako su međunarodni sudovi utvrdili krivicu pojedinaca i odgovornost sistema oličenog u Miloševićevom i (Radovana) Karadžićevom režimu, Vučić već godinama uporno krivicu želi ostaviti na teret kompletnog srpskog naroda, čime očito želi amnestirati zločince iz tog naroda i sistem koji ih je proizveo".

"To je pitanje na koje će Srbi i Srbija sami sebi morati dati odgovor. Pritom, morali bi imati na umu da su bežanje od suočavanja sa istinom, nove-stare zablude oličene u tzv. ‘srpskom svijetu’ kao zamijeni za ‘Veliku Srbiju’, priprema za nove paternalizme, za tihe agresije i pokušaje dominacije, koji nikome ništa dobro neće donijeti", zaključio je Bakir Izetbegović.