FIKRET ALIĆ, ČOVJEK ČIJA JE FOTOGRAFIJA OBIŠLA SVIJET TOKOM RATA U BIH

"Čovjek sa žice": Neka je sram Srbiju i Republiku Srpsku ako Mladića smatraju herojem

Alić je, nakon 25 godina, stao pred Haški tribunal. Nosio je naslovnicu časopisa "Tajm" sa svojom slikom. Međutim, kad je podigao sliku, jedan muškarac, kako se navodi, sa srpskom zastavom, počeo je da viče da je Mladić njegov heroj
74 pregleda 89 komentar(a)
Fikret Alić, Foto: Beta
Fikret Alić, Foto: Beta
Ažurirano: 22.11.2017. 20:50h

Među ljudima koji su se danas okupili u Hagu pred izricanje presude generalu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću bio je i Fikret Alić, piše portal Index.hr.

Fotografija Alića, “čovjeka sa žice“, obišla je svijet za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

Alić se prije 25 godina nalazio u logorima Trnopolje i Keraterm kod Prijedora, piše "Index.hr".

Kako se navodi, Radovan Karadžić je 1992. godine pozvao svjetske novinare da snime logor Trnopolje, kako bi spriječio glasine o nehumanom postupanju prema zarobljenicima.

Između ostalih, tu su bile ekipe ITN i "Gardijana".

Snimak iz Trnopolja koji je 6. avgusta 1992. emitovao ITN obišao je i zaprepastio svijet.

"Stanje u kojem se nalazio Fikret Alić, s ispijenim licem i vidljivim rebrima iza bodljikave žice, automatski je pokrenuo bijes javnosti. Alić je postao simbol patnje", piše "Index.hr".

Bivša britanska premijerka Margaret Tačer, u jednom od retkih emotivnih nastupa, prokomentarisala je ovu scenu rekavši kako je mislila da nikad u životu više neće da vidi još jedan Holokaust.

Alić je, nakon 25 godina, stao pred Haški tribunal. Nosio je naslovnicu časopisa "Tajm" sa svojom slikom. Međutim, kad je podigao sliku, jedan muškarac, kako se navodi, sa srpskom zastavom, počeo je da viče da je Mladić njegov heroj.

"U jednom trenutku kad sam podigao svoju sliku, on je stao pored mene i počeo da viče da je on njegov heroj. Neka je sram i Srbiju i Republiku Srpsku ako ga smatraju herojem, njega koji je nas držao zatvorene. Neka je sram i Haški tribunal ako ga ne osudi za zločin", rekao je Alić za N1.

"Ja, kao čovjek sa žice, osjećaću se srećnim ako osude tog generala za zločin protiv čovječnosti, za zločin koji je mogao da se zaustavi i bojim se da će se desiti nekome u svijetu ako ga ne osude. Zločince treba kazniti i ne treba gledati na vjeru. Treba da se nadamo boljem životu. Ratko Mladić je general koji je mogao sve da zaustavi“, dodao je Alić.

Haški tribunal nepravosnažno je osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), generala Ratka Mladića (75), na doživotnu zatvorsku kaznu zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH 1992-1995.

Preporučujemo za Vas