"Žene u crnom" pozdravile presudu Haškog tribunala

Osuđen je za genocid u Srebrenici, kao i za zločine protiv čovječnosti u 15 bosanskih opština: progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premještanje
186 pregleda 3 komentar(a)
Žene u crnom, Foto: Reuters
Žene u crnom, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.11.2017. 12:17h

Nevladina organizacija Žene u crnom pozdravila je današnju presudu Haškog tribunala kojom je ratni komandant Vojske Republike Srpske (VRS) general Ratko Mladić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, ocijenivši je kao "primjerenu".

U saopštenju te organizacije je navedeno da su žrtve zločina i njihove familije "konačno dočekale pravdu posle decenija bježanja i skrivanja, opstrukcije postupka" i da je "doživotna kazna zatvora primjerena kazna za ultimativne zločine koji su izvršeni pod komandom Ratka Mladića".

Žene u crnom ocjenjuju da zločini za koje je osuđen Ratko Mladić pozivaju na duboko razmišljanje i preispitivanje, kako na pojedinačnom nivou, tako i na nivou društva, dodajući da se to "naročito odnosi na aktuelne vlasti u Srbiji, čiji sadašnji najviši zvaničnici su bili dio politike koja je inspirisala i pomagala genocid". "Ta činjenica čini njihovu odgovornost u ovom trenutku još većom", piše u saopštenju.

Žene u crnom pozvale su vlasti Srbije da se "suoče sa činjenicama i konačno prestanu sa negiranjem zločina i genocida, da prihvate odluke najviših međunarodnih pravosudnih instanci... i da postupaju u skladu sa njima".

Haški tribunal danas je prvostepeno osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića na doživotnu zatvorsku kaznu zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH.

General Mladić (74) proglašen je krivim za genocid nad "nekoliko hiljada" Muslimana iz Srebrenice; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95. Tribunal je Mladića oslobodio krivice po prvoj tački optužnice koja ga je teretila za genocid u šest drugih opština u BiH. Po preostalih 10 tačaka optužnice Mladić je proglašen krivim. Osuđen je za genocid u Srebrenici, kao i za zločine protiv čovječnosti u 15 bosanskih opština: progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premještanje. Tribunal je utvrdio Mladićevu krivicu i po četiri tačke optužnice za kršenje zakona i običaja rata: ubistva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca.

Bonus video: