Jovanoviću pritvor do 30 dana

Tužilac je zatražio sudski pritvor zbog opasnosti od bjekstva i naveo da je kazna, prema važećim zakonima na Kosovu, za ovakva djela do 5 godina zatvora

24569 pregleda 121 reakcija 123 komentar(a)
Hapšenje Jovanovića, Foto: Printscreen
Hapšenje Jovanovića, Foto: Printscreen

Ristu Jovanoviću iz Podgorice, koga je Kosovska policija uhapsila 28. juna, na Gazimestanu određena je mjera do 30 dana pritvora.

On će, kako je odredila sudija, u pritvoru biti u Sjevernoj Mitrovici, piše Kosovo online.

Jovanović je pred Osnovnim sudom u Prištini optužen za krivično djelo "izazivanje nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti" i ima pravo žalbe na odluku.

Branilac Jovanovića, advokat Jovana Filipović rekla je da očekuje da će Apelacioni sud uvažiti žalbu i ukinuti mjeru pritvora i da će se on u daljem toku suđenja braniti sa slobode.

Na početku današnjeg ročišta sudija je pročitala optužnicu kojom se Jovanović tereti za pomenuto djelo, nakon čega se on izjasnio da nije kriv i da nije došao na Kosovo da provocira i širi mržnju.

Tužilac je zatražio sudski pritvor zbog opasnosti od bjekstva i naveo da je kazna, prema važećim zakonima na Kosovu, za ovakva djela do 5 godina zatvora.

Advokat Filipović zatražila je da se njen klijent brani sa slobode i ukazala na neosnovanost tvrdnji da je Jovanović javno ugrozio bezbjednost građana Kosova.

Suđenju je prisustvovao i otpravnik poslova u ambasadi Crne Gore na Kosovu Mirsad Bibović.

Demokratski front (DF) zatražio je od Vlade Crne Gore da od partnera sa Kosova zahtijeva hitno puštanje na slobodu Rista Jovanovića.

Ministarstvo vanjskih poslova je saopštilo da će ambasada preduzeti sve potrebne aktivnosti u pravcu zaštite Jovanovića.

Poslanik Ujedinjenje Crne Gore dr Vladimir Dobričanin rekao je da bi Crna Gora morala da prekine sve diplomatske odnose s Kosovom ukoliko Jovanović ne bude pušten u roku od 24 sata.

Bonus video: