MVP: Ambasada na Kosovu će nastaviti komunikaciju sa nadležnim organima povodom rješenja o pritvoru Jovanoviću

"Ovom prilikom podsjećamo da hapšenja stranih državljana, iako predstavljaju neprijatnu situaciju, nijesu novina u međudržavnim odnosima"

13942 pregleda 17 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Ambasada Crne Gore na Kosovu nastaviće intenzivnu komunikaciju sa nadležnim organima države prijema povodom donošenja rješenja o pritvoru u trajanju od 30 dana državljaninu Crne Gore Ristu Jovanoviću, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

"Osnovnom sudu u Prištini koji je donio rješenje, u procesu koji će inicirati njegov pravni zastupnik, naš državljanin ima pravo da uloži žalbu. Diplomatsko - konzularno predstavništvo Crne Gore, u namjeri da pruži zaštitu nastaviće kontakt sa našim državljaninom i njegovim braniocem, te postupati u okviru međunarodnog prava i konvencija koje regulišu ovu oblast. U tom smislu, šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović razgovaraće sa kosovskom ministarkom vanjskih poslova Donikom Gervalom, kako bi izbjegli izmještanje ovog slučaja iz oblasti konzularog prava i zaštite prava naših građana, gdje mu je mjesto, u svijet politike i mogućih političkih zloupotreba i manipulacija, jer tamo svakako ne pripada", navodi se u saopštenju.

Iz MVP-a su pozvali političke aktere "da ne politizuju slučaj".

Povezani članci

30. Jun 2021.

Jovanoviću pritvor do 30 dana

"Ovom prilikom podsjećamo da hapšenja stranih državljana, iako predstavljaju neprijatnu situaciju, nijesu novina u međudržavnim odnosima. Kao što se dešavaju u različitim državama svijeta, događala su se i u našoj diplomatsko-konzularnoj praksi, kada su crnogorske ambasade postupale prema utvrđenom protokolu u interesu naših državljana, baš kao što je to učinjeno i u ovom slučaju", navodi se u saopštenju.

Bonus video: