Haški sud potvrdio krivicu Stanišića i Simatovića zbog zločina Crvenih beretki

Haški sud osudio Stanišića i Simatovića na po 12 godina zatvora zbog zločina u Bosanskom Šamcu

2268 pregleda 1 komentar(a)
Stanišić i Simatović prilikom izricanja presude, Foto: Rojters
Stanišić i Simatović prilikom izricanja presude, Foto: Rojters

U prvoj presudi kojom je utvrđena krivica zvaničnika Srbije za zločine u BiH, haški sud je juče osudio bivše čelnike Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića-Frenkija na po 12 godina zatvora zbog zločina Crvenih beretki nad nesrpskim stanovništvom u Bosanskom Šamcu, s proljeća 1992.

Sud je utvrdio da su Stanišić (71), tadašnji načelnik SDB Srbije, i Simatović (71), prvi operativac Službe, krivi za pomaganje i podržavanje progona, ubistva, deportacije i prisilnog premještanja Muslimana i Hrvata iz te opštine. Predstavnici udruženja žrtava iz BiH kazali su da je presudom potvrđeno da je Srbija počinila agresiju u BiH.

Kako je saopštio predsjedavajući sudija Barton Hol, raspravno vijeće je utvrdilo da tužilaštvo nije dokazalo krivicu Stanišića i Simatovića za zločine u još pet opština u BiH, kao i u Hrvatskoj, odnosno Kninskoj Krajini i Istočnoj Slavoniji, 1991-95.

Presudom je utvrđeno i da nije dokazano da su Stanišić i Simatović bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje nesrba sa velikih djelova teritorija Hrvatske i BiH.

Raspravno vijeće utvrdilo je da su Stanišić i Simatović znali za to zločinačko udruženje, ali da tužioci nisu dokazali da su oni, sa ostalim učesnicima, dijelili tu zločinačku namjeru.

Po jučerašnjoj presudi, utvrđeno je, međutim, da su drugi politički, vojni i policijski zvaničnici Srbije, Republike Srpske Krajine i Republike Srpske bili učesnici u tom zločinačkom poduhvatu.

Sudija Hol nije poimence nabrojao učesnike u tom zločinačkom poduhvatu, ali je u optužnici pisalo da je na čelu zločinačkog udruženja bio tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

Reagujući na presudu glavni tužilac Serž Bramerc je kazao da je zadovoljan što je sud prihvatio da je tužilaštvo predstavilo dokaze o odgovornosti Stanišića i Simatovica za neke zločine. On je naglasio da mada je ovo posljednje suđenje za zločine u bivšoj Jugoslaviji koje se održava u Hagu, ostaju još hiljade osumnjičenih za ratne zločine širom država bivše Jugoslavije koje treba procesuirati. Glavni tužilac je naznačio da će nastaviti da pruža podršku kolegama u bivšoj Jugoslaviji u naporima da se „postigne pravda za što više žrtava”.

Najbitnije je da su osuđeni i da je kroz ovu presudu dokazano da je Srbija učestvovala u ratu i počinila agresiju na BiH, kazao za Radio Slobodna Evropa Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida. Lada Hotić iz Udruženje majki Srebrenice, koja je pratila izricanje presude Stanišiću i Simatoviću, rekla je kako postoji potvrda o odgovornosti Srbije.

„Djelimično smo zadovoljni presudom. U Zvorniku, Bijeljini, Doboju oni su krivi za zločine. Bolje je da su ikako osuđeni jer su u prvom suđenju oslobođeni. Neko štiti Srbiju od odgovornosti, a svi znamo da je Srbija učestvovala u agresiji”, kazala je Hotić.

Jučerašnja prvostepena presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću predstavlja samo djelić pravde za žrtve počinjenih zločina, rekao je bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. „Najveći značaj ove presude je što je još jednom pred institucijama međunarodne pravde potvrđeno postojanje sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata koji je od avgusta 1991. vođen protiv nesrpskog stanovništva na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske“, kazao je Džaferović.

Hrvatski član predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da presuda Stanišiću i Simatoviću jasno ukazuje da je obavještajni vrh tadašnje susjedne države imao aktivno učešće u ranim zločinima u BiH i Hrvatskoj. Dodao je da ova presuda ima svoj pravni sadržaj ali da je jednako važan i onaj njen politički dio. „Ona zapravo govori kako izgleda na terenu ideja bilo kojeg velikodržavnog projekta, bez obzira da li se to zove ‘Velika Srbija’ ili ‘Srpski svet’ kako to neki danas plasiraju u javnost. Zapravo je ovo presuda tim velikodržavnim projektima”, istakao je Komšić.

Politički analitičar iz Zagreba Žarko Puhovski kazao je za RSE da je sudski postupak Simatoviću i Stanišiću „završio nekom vrstom kompromisa“. „Kako je rečeno na sudu - Stanišić i Simatović su bili svjesni zločinačkog poduhvata, ali sami u njemu nisu učestvovali, iako su ga pomagali i pripremali. Oni (sud) govore o zajedničkom zločinačkom poduhvatu koji su sproveli srpski funkcioneri - ne navodeći imena“, rekao je Puhovski. On je skeptičan oko mogućeg učinka presude na stanje odnosa u regionu.

„Više-manje, ništa što je ovo sudište učinilo nije bilo korak prema pomirenju, pa neće biti ni to“, kazao je Puhovski za RSE.

Inače, kako je navedeno, obojica osuđenih će ostati u pritvoru, dok se ne dovrši organizovanje prebacivanja u države u kojima će služiti kaznu.

Stanišićev branilac Vejn Džordaš je za agenciju Beta izjavio da će se žaliti i na presudu i na visinu kazne, koju je nazvao „očigledno pretjeranom“.

Advokat Džordaš iz Velike Britanije je naglasio da je haški sud osuđujućom presudom Stanišiću pokušao da „opravda ono što se ne može opravdati - sudski proces koji traje 18 godina“.

Vulin: Haški sud je napravljen da bi sudio Srbima, a ne istini

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin juče je reagujući na presudu Stanišiću i Simatoviću kazao da je Haški sud napravljen da bi „sudio Srbima, a ne istini”.

„Zanimljiv je mehanizam kako to rade, kada su (bivšeg hrvatskog generala Antu) Gotovinu osudili za zločine u ‘Oluji’, sljedeća presuda je bila da je nevin, a kada Srbe označe nevinim, sljedeća presuda je da su krivi. Haški tribunal je napravljen da bi sudio Srbima, odnosno da bi sudio Srbiji”, rekao je on za TV Pink i dodao da je to „zajednički stav“ i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić i njega lično. Ministar je ocijenio da je Haški sud svojim presudama dodatno posvađao balkanske narode.

Bonus video: