Zagreb Prajd: Prvi put u desetak godina na dan Povorke ponosa došlo do provale homofobnog fašističkog nasilja

Organizacija od policije očekuje da sve napade obrađuje kao zločine iz mržnje, prenosi Hina

4368 pregleda 0 komentar(a)
Sa gej parade u Zagrebu, Foto: (BETAPHOTO/HINA/Damir SENCAR/DS
Sa gej parade u Zagrebu, Foto: (BETAPHOTO/HINA/Damir SENCAR/DS

Organizacija Zagreb Prajd je saopštila da se juče "prvi put u deset godina dogodila provala homofobnog nasilja" na dan Povorke ponosa LGBTIQ zajednice u Zagrebu.

"Prvi put u desetak godina na dan Povorke ponosa LGBTIQ zajednice, Zagreb Prajda, došlo je do provale homofobnog fašističkog nasilja, u nizu napada, paleži i uvreda, u različitim djelovima grada", navodi se u saopštenju.

Organizacija od policije očekuje da sve napade obrađuje kao zločine iz mržnje, prenosi Hina.

Pozivajući se na izvještaje iz policije, kažu da se najgori napad dogodio u subotu oko 22.30 na Trgu Marka Marulića gde je više homofoba udarilo gej mladića šakom u lice, pa su mu iz ruke oteli i zapalili zastavu duginih boja, da bi onda za sada nepoznata ženska osoba prišla 32-godišnjakinji i 21-godišnjaku te ih oboje šakom udarila u lice.

"Zagreb Prajd stupio je u kontakt s nekim od žrtava ovog zločina podstaknutog mržnjom prema LGBTIQ osobama i pružićemo im pravnu i drugu podršku u krivičnom postupku do kojeg mora doći jer su počinioci privedeni", istakli su.

U saopštenju se dodaje i da je isto veče jedna mlada lezbejka napadnuta u Novom Zagrebu i to od strane četiri muškarca koji su uočili da ima zastavu duginih boja.

Nakon što su joj istrgli zastavu, udarili su je, bacili na pod i onda "kukavički pobjegli".

U poslijepodnevnim satima na Srednjacima dvije lezbejke su izvrijeđane i pljunute.

Organizatori parade ističu da je bilo još neprijavljenih incidenata, prijetnji, zastrašivanja i vulgarnih ispada i pozvali su sve moguće žrtve da im se jave i da napade, uz njihovu pomoć, prijave.

Poručuju da LGBTIQ mladi, koji su najčešće žrtve ovakvog tipa nasilja u javnom prostoru, neće nikada pristati da žive u ormaru, što su juče glasno i pokazali u Povorci ponosa.