U Srbiju stigla supstanca za proizvodnju ruskih vakcina

Popović je naveo i da se očekuje da će institut Torlak u Beogradu u sledeće dvije nedjelje imati oko 550.000 vakcina Sputnjik V komponente 1 i komponente 2

6506 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Supstanca za proizvodnju ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V stigla je u Beograd.

To je na svom Tviter nalogu objavio ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović.

Popović je 4. jula, najavljujući isporuku, saopštio da se radi o količini supstance dovoljnoj za proizvodnju više od 250.000 doza komponente 1 (za prvu dozu vakcine) na Institutu za virusologiju Torlak u Beogradu.

"Poslije desetak dana, prema najavama naših ruskih partnera, u Srbiju bi trebalo da bude dopremljena supstanca za proizvodnju iste količine vakcina komponente 2 (za drugu dozu)", saopšteno je iz Popovićevog kabineta.

Vakcina Sputnjik V daje se u dvije doze koje po sastavu nisu identične.

Popović je naveo i da se očekuje da će institut Torlak u Beogradu u sledeće dvije nedjelje imati oko 550.000 vakcina Sputnjik V komponente 1 i komponente 2.

On je ocijenio da je to "najbolja potvrda razvoja strateške srpsko-ruske saradnje".

Kontrolne serije ruske vakcine su u aprilu iz Torlaka poslate na provjeru u ruski Institut Gamaleja, koji je razvio Sputnjik V i koji je potvrdio kvalitet te vakcine proizvedene u beogradskom institutu.

To je saopšteno na sastanku ministra Nenada Popovića i direktora Instituta Gamaleja Aleksandra Gintsburga 19. maja u Moskvi.

Ruski institut je odobrio da se u budućnosti u institutu Torlak proizvodi vakcina Sputnjik V.

Prethodno je bilo najavljeno da će proizvodnja ruske vakcine u Srbiji početi 20. maja.

Ruski Sputnjik nema dozvolu Svjetske zdravstvene organizacije i Evropske agencije za ljekove.

Evropska agencija za ljekove i Svjetska zdravstvena organizacija do sada su odobrile vakcine četiri proizvođača, Modernu, Fajzer/Biontek, AstraZeneku i Džonson i Džonson.

Bonus video: