REGIONALNA SARADNJA DAJE REZULTATE

Merkel: Ulazak Balkana u EU je od strateškog interesa za blok

"U interesu je Evropske unije da taj proces krene naprijed“, kazala je Merkelova nakon onlajn konferencije o Zapadnom Balkanu, nagovještavajući da misli na uticaj Kine i Rusije u regionu ali bez imenovanja tih država

2054 pregleda 3 komentar(a)
Merkel, Foto: Reuters
Merkel, Foto: Reuters

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da vidi šest država Zapadnog Balkana kao buduće članice Evropske unije iz strateških razloga.

"U interesu je Evropske unije da taj proces krene naprijed“, kazala je Merkelova nakon onlajn konferencije o Zapadnom Balkanu, nagovještavajući da misli na uticaj Kine i Rusije u regionu ali bez imenovanja tih država.

Ona je kazala da je snažnija regionalna saradnja promovisana od 2014. godine već dala početni uspjeh, poput sporazuma o romingu koji je nedavno stupio na snagu.

Konferenciji su prisustvovali šefovi vlada Crne Gore, Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije, BiH i Kosova, kao i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Fon der Lajenova je kazala: "Naš prvi prioritet je ubrzavanje agende proširenja širom regiona i pod rška partnerima sa Zapadnog Balkana u njihovom radu na neohodnim reformama u cilju napredovanja na njihovom evropskom putu".

Tokom videokonferencije, francuski predsjednik Emanuel Makron je "jasno" izrazio podršku mogućnosti ulaska šest država u EU, naglasila je Mereklova.

Njemačka kancelarka je takođe kazala da će Njemačka dati tri miliona vakcina protiv kovida-19 državama Zapadnog Balkana "što je prije moguće".

Preporučujemo za Vas