Danas 26. godišnjica genocida u Srebrenici

Ove godine, u Memorijalnom centru biće ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida. Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana imala je svega 16 godina, a najstarija 63 godine u momentu smrti

6042 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U Memorijalnom centru u Potočarima u Srebrenici komemoracijom žrtvama danas će biti obilježena 26. godišnjica tog zločina.

Prema optužnicama Haškog tribunala, vojnici pod komandom generala Ratka Mladića su do 19. jula organizovano i sistematski ubili oko osam hiljada muslimanskih muškaraca i dječaka. Oko 30 hiljada žena i djece deportovano je za dva dana.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. donio presudu kojom masakr u Srebrenici kvalifikuje kao čin genocida. Rezolucije o Srebrenici kojima se potvrđuje ta presuda donijeli su parlamenti zemalja Evropske unije, Kanada, Sjedinjene Američke Države i Australija.

Skupština Crne Gore u julu 2009. godine usvojila je Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, kojom se osuđuje zločin u tom bosansko-hercegovačkom gradu, kao i druga zlodjela počinjena tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije.

Skupština Crne Gore usvojila je 17. juna Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Od crnogorskih zvaničnika, na komemoraciji će prisustvovati crnogorski predsjednik Milo Đukanović, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, kao i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, dok će se predsjednik Skupštine Aleksa Bečić obratiti putem video linka.

Ove godine, u Memorijalnom centru biće ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana imala je svega 16 godina, a najstarija 63 godine u momentu smrti.

Prva sahrana obavljena je 31. marta 2003. godine. Tada je ukopano 600 posmrtnih ostataka žrtava genocida.

Bonus video: