Obilježena godišnjica stradanja Srba u Bratuncu i Srebrenici

“Što znači da pravosuđe ide na ruku zločinaca i ostavlja nama prostor na kome mogu ponovo da se ponove zločini što nije dobro ni za jednu ni za drugu stranu, trebali bi svi zločinci da se nađu iza rešetaka a mi da se bavimo mirom"

7670 pregleda 14 komentar(a)
Sa parastosa u Bratuncu koji je održan prije dva dana, Foto: BETAPHOTO
Sa parastosa u Bratuncu koji je održan prije dva dana, Foto: BETAPHOTO

Na spomen obilježju u Zalazju kod Srebrenice danas je služen parastos, a na vojničkom groblju u Bratuncu položeno je cvijeće povodom obilježavanja 29. godišnjice od ubistava vojnika i civila srpske nacionalnosti u toku rata u Bosni i Hercegovini.

U selima Zalazje i Sase u opštini Srebrenica, te Biljača i Zagoni u opštini Bratunac (na istoku Bosne i Hercegovine, entitet Republika Srpska) na današnji dan 1992. godine ubijeno je 69 vojnika i civila srpske nacionalnosti. Na taj dan, osim ubijenih, nestale su 22 osobe srpske nacionalnosti.

Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici 10. juna 2011. prilikom traženja bošnjačkih žrtava iznad naselja Vidikovac, na periferiji grada Srebrenica. Nakon godinu dana, njihovi posmrtni ostaci su identifikovani i sahranjeni na groblju Zalazje, piše Slobodna Evropa.

Radojka Filipović, predsjednica udruženja nestalih osoba opštine Bratunac, rekla je za Radio Slobodna Evropa da su ‘svi ubijeni pred i u svojim kućama na veliki pravoslavni praznik Petrovdan’ te smatra kako ‘pravosuđe BiH ne procesuira predmete ratnih zločina gdje su žrtve Srbi’.

“Što znači da pravosuđe ide na ruku zločinaca i ostavlja nama prostor na kome mogu ponovo da se ponove zločini što nije dobro ni za jednu ni za drugu stranu, trebali bi svi zločinci da se nađu iza rešetaka a mi da se bavimo mirom, suživotom, tolerancijom, pomirenjem na ovim prostorima i da zajednički koračamo u budućnost”, izjavila je Filipović i dodala kako se nada da će se to desiti ‘ako ne ove godine onda u vremenu koje je pred nama’.

Načelnik opštine Bratunac, Srđan Rankić je za RSE podsjetio kako se 1992. godine ‘desio jedan veliki zločin nad srpskim stanovništvom, civilnim stanovništvom, nad nejači’.

“I znači 29 godina zločin bez kazne”, rekao je Rankić i dodao kako svake godine obilježavaju ovaj dan sa porodicama koje su izgubile svoje najmilije ‘i sa ljudima koji još uvijek čekaju pravdu’.

Sud BiH je u novembru 2018. godine pravosnažno oslobodio Nasera Orića, bivšeg komandanta Armije BiH u Srebrenici i njegovog saborca Sabahudina Muhića, optužbi da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac (opština Srebrenica), ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Inače, Naser Orić je ranije, 2008. godine pravosnažno oslobođen krivice pred Haškim tribunalom koje ga je teretilo za zločine nad Srbima uz Srebrenici počinjene od 1992. - 1993. godine. Vijeće je time preinačilo prvostepenu presudu, izrečenu u ljeto 2006. godine, kojom je Orić bio proglašen krivim što nije spriječio zločine nad Srbima, na osnovu čega je bio osuđen na dvije godine zatvora.

Apelaciono vijeće je zaključilo da su prvostepene sudije pogriješile kada su Orića proglasili krivim, a prethodno nisu utvrdili ko je tačno počinio zločine, da li su počinioci bili potčinjeni Oriću i da li je on znao za zločine

Bonus video: