Srbija jedina država kandidat bez podrške ekonomskim sankcijama EU protiv Bjelorusije

Borelj u saopštenju potvrdio da su se ostale države kandidati za članstvo u EU - Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Albanija, pridružile odluci Savjeta EU

12025 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Borelj, Foto: BETAPHOTO
Borelj, Foto: BETAPHOTO

Srbija je jedina država kandidat za punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU) koja se nije uskladila sa odlukom EU o uvođenju ciljanih ekonomskih sankcija protiv Bjelorusije, saopšteno je iz Brisela.

U saopštenju koje je izdao visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj potvrđuje se da su se ostale države kandidati za članstvo u EU - Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Albanija, pridružile odluci Savjeta EU o uvođenju ekonomskih sankcija.

"One (države koje su se pridružile) će osigurati da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom Savjeta. Evropska unija prima na znanje ovu odluku (država kandidata) i pozdravlja je", stoji u saopštenju.

Osim zemalja regiona, ovoj odluci su se pridružile i zemlje EFTA Island i Norveška.

Odluka o ciljanim sankcijama donijeta je na nivou lidera država članica Evropske unije, na samitu održanom 24. i 25. juna ove godine.

Kako je navedeno, odluka Savjeta EU o uvođenju novih restriktivnih mjera protiv bjeloruskog režima je bila "odgovor na eskalaciju ozbiljnih kršenja ljudskih prava u Bjelorusiji i nasilnu represiju nad civilnim društvom, demokratskom opozicijom i novinarima, kao i na prinudno slijetanje leta Ryanaira u Minsk na 23. maja 2021. godine i pritvaranje novinara Romana Protaševiča i Sofije Sapege".

Srbija se 6. jula djelimično usaglasila sa sankcijama EU protiv Bjelorusije, ali je istovremeno odbila da se odluci o kaznenim mjerama protiv 78 bjeloruskih državljana i sedam entiteta.

U avgustu prošle godine, Srbija se pridružila Deklaraciji o predsjedničkim izborima u Bjelorusiji u kojoj se navodi da su tokom izborne kampanje građani Bjelorusije "pokazali želju za demokratskim promjenama, ali da izbori nisu bili ni slobodni ni fer".

Srbija je država kandidat koja namanje usklađuje svoju spoljnu politiku sa politikama EU.

Bonus video: