borelj domaćin sastanka

Vučić i Kurti u Briselu 19. jula

"Na tom sastanku će se raspravljati o onome što je do sada postignuto u dijalogu, koji su naredni koraci i kako nastaviti dijalog jer je to, kao što je poznato, veoma važno za evropsku perspektivu i Kosova i Srbije", kazao je Stano

5436 pregleda 1 komentar(a)
Stano, Foto: Betaphoto
Stano, Foto: Betaphoto

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastaće se u Briselu 19. jula u novoj rundi dijaloga o normalizaciji odnosa, izjavio je portparol visokog predstavnika EU Peter Stano.

Stano je na konferenciji za novinare u sjedištu Evropske komisije rekao da će visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj u ponedjeljak 19. jula biti domaćin drugog sastanka Vučića i Kurtija.

"Na tom sastanku će se raspravljati o onome što je do sada postignuto u dijalogu, koji su naredni koraci i kako nastaviti dijalog jer je to, kao što je poznato, veoma važno za evropsku perspektivu i Kosova i Srbije", kazao je Stano.

Portparol visokog predstavnika je rekao da su sastanci "proces čiji je cilj postizanje zajedničkog, obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa oko kojeg su svi saglasni".

"Svaki sastanak vodi ka tom cilju: da obje strane približi kompromisu i postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa".

U Briselu su se 7. jula sastale delegacije Beograda i Prištine na tehničkom nivou, a pregovarači su imali i odvojene susrete sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Kurti i Vučić su se prvi put sastali sredinom juna u Briselu, ali poslije tog sastanka ništa nije dogovoreno, a izjave obojice zvaničnika bile su vrlo oštre.

Preporučujemo za Vas