VIDEO Urušavanje zgrade u beogradskoj opštini Vračar; Vesić: Štetu će morati da plati investitor

Kako je agenciji Beta rečeno iz Građevinske inspekcije, "najverovatnije" je stabilnost zgrade u Vidovdanskoj ulici bila ugrožena zidanjem objekta pored nje

12390 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

U urušavanju zgrade u beogradskoj opštini Vračar, nema povrijeđenih i stanari su evakuisani, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Kako je agenciji rečeno iz Građevinske inspekcije, "najverovatnije" je stabilnost te zgrade u Vidovdanskoj ulici bila ugrožena zidanjem objekta pored nje.

Objekat koji je pored te zgrade, ima građevinsku dozvolu za prijavu radova, navela je inspekcija.

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da će investitor koji gradi objekat pored zgrade koja se urušila u Vidovdanskoj ulici na Vračaru morati da plati štetu, "jer je ona nastala njihovim radovima". Vesić je za televiziju N1 izjavio da su investitori "prema prvim informacijama imali i građevinsku dozvolu i prijavu radova", ali da to ne znači da "možete da napravite nekome štetu".

"Svu štetu će morati da sanira o svom trošku investitor, i ti ljudi, naravno će morati da budu obeštećeni", kazao je Vesić.

Na pitanje da li će radovi biti nastavljeni, on je kazao da ne mogu da se nastave.

"Treba vidjeti da li je projekat statike urađen kako treba, zato je inspekcija na terenu da to utvrdi, očigledno nešto nije urađeno dobro, u svakom slučaju šteta mora da se plati", istakao je Vesić. "Preko Centra za socijalni rad znamo da je ovdje živjelo šest porodica, od kojih su dva stana bila iznajmljena, a četiri preostale porodice su smještene u Hotel 'Slavija'. Opština Vračar je obezbijedila hitan smještaj", rekao je Vesić.

On je rekao da je gradska inspekcija zabranila korišćenje zgrade koja se urušila, da se "čeka da Odsjek za vanredne situacije MUP-a Srbije uđe u zgradu", a da je ispred njenog ulaza postavljena komunalna milicija kako bi se sačuvale stvari stanara.

Vesić je dodao da, iako je bilo panirano da stanari uz pomoć vatrogasaca uđu u stanove i uzmu osnovne stvari, to nije bilo moguće.

Zamjenik gradonačelnika je naglasio da se čeka dolazak statičara koji će procijeniti bezbjednost zgrade, a za sjutra je najavio podnošenje prijave protiv odgovornih.

Narodna stranka: Urušavanje zgrade na Vračaru je posljedica djelovanja Vesićeve mafije

Gradski odbor Narodne stranke Beograd saopštio je danas da je urušavanje zgrade u Vidovdanskoj ulici u opštini Vračar direktna posljedica "bezakonja i djelovanja građevinske mafije koja vlada gradom, a na čijem čelu se po odgovornosti nalaze zamjenik gradonačelnika Goran Vesić i načelnik Sektora građevinske inspekcije Nebojša Marjanović".

"Iako su stanari zgrade koja se urušila ukazivali nadležnima i javnosti na problem, izostala je reakcija građevinske inspekcije Beograda, što očigledno potvrdjuje koruptivnu vezu nadležnih u inspekciji i predstavnika privatnog kapitala, a na štetu svih građana Beograda", naveo je u pisanoj izjavi odbornik Narodne stranke u Skupštini Beograda Miloš Pavlović.

Pavlović je naveo da je urušavanje zgrade u Vidovdanskoj ulici posljedica još jednog u nizu građevinskih poduhvata u kojima nisu urađeni svi prethodno potrebni projekti, proračuni i pripremni radovi.

"Narodna stranka Beograd zahtijeva hitnu reakciju tužilaštva kako bi se utvrdila odgovornost nadležnih lica, a naročito kako bi se ispitala zakonitost postupka dobijanja građevinske dozvole pred Sekretarijatom za urbanizam i građevinske poslove i ispitalo da li je temelj susjedne zgrade bio zaštićen, odnosno da li je uopšte izveden projekat obezbjeđenja temeljne jame i projekat šipova", dodao je Pavlović.

Pavlović je rekao da je "najveća odgovornost izvođača radova", koji sa projektom ili bez njega "nije uradio kampade (ojačanja) temelja susjedne zgrade", što je pravilo pri ovakvim iskopima.

"Građevinska inspekcija Beograda je morala tokom kopanja da izađe na teren i prije nesreće utvrdi da postoji opasnost da se susjedna zgrada uruši u nekom dijelu, a da joj se statika i sigurnost poremete u cjelosti", dodao je Pavlović.

On je rekao da "u sistemu u kojem vladaju ljudi poput Vesića postavlja se pitanje da li će i ko ikada odgovarati i nadomjestiti veliku štetu izazvanu nesavjesnim građevinskim radovima".

Pavlović je istakao da je investitor dužan da plati smještaj svim ljudima ugroženim urušavanjem zgrade i da sanira štetu tako da se zgrada i njeni temelji učvrste, kao i da omogući siguran povratak stanarima.

Bonus video: