Lazanski: Srbija nije tražila zvanično od Crne Gore da preveze oružje

On je priznao da je greška što nisu pismeno to zatražili, ali i da bez obzira na to Crna Gora je trebala da im izađe u susret, jer naše države su dvije bratske

20110 pregleda 39 reakcija 39 komentar(a)
Lazanski, Foto: Screenshot/Youtube
Lazanski, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 19.07.2021. 16:35h

Srbija nije zvanično, odnosno pismeno tražila od Crne Gore da preko Luke Bar preveze oružje iz Rusije.

To je saopštio ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski gostujući na Happy televiziji, navodeći da je on to usmeno tražio, ali da pismeni zahtjev nije poslat.

On je priznao da je greška što nisu pismeno to zatražili, ali i da bez obzira na to Crna Gora je trebala da im izađe u susret, jer naše države su dvije bratske. Istakao je da je prevoz avionima mnogo više koštao, a da je bilo ukupno 45 letova kojim su to oružje prebacili u Srbiju.

“Prije godinu i po dvije, ja sam zatražio mišljenje od odgovarajućih struktura u Crnoj Gori da mi to oružje, koje nam stiže sukcesivno od Rusije, sve natovarimo na brod i prevezemo za Bar, to je nama bilo mnogo jeftinije. Jer nas svaki let košta, jedan avion, jedan tenk. Zbog gabarita tenka i njegove tonaže ne mogu dva da stanu u jedan iljušin. Nama je neformalno iz Crne Gore odgovoreno nemojte da pitate, ni da pokušavate”, kazao je Lazanski.

On tvrdi da je neko u njihovom Ministarstvu napravio propust što to nije stavio na papir.

“Zato je crnogorsko Ministarstvo odgovorilo da nije Srbija pismenim putem zatražila. Nije pismenim, ali jeste usmeno. Ja kada sam to saznao, a ja sam ambasador Srbije u Moskvi i moram da nastojim da sve što dolazi iz Rusije u Srbiju dođe jeftinije po državu, da ne plaćamo. Pozvao sam kolegu ambasadora Šćepanovića iz Crne Gore. I rekao mu Šćepo ajde reci ovima tvojima dolje, da ako žele malo da relaksiraju odnos prema Beogradu, dajte nam da to prebacimo brodom. Dva puta sam ga zvao, da li je on to i u kojoj formi prenio, pretpostavljam da jeste”, naveo je Lazanski.

On je istakao da naravno nikakvog odgovora nije bilo i ponovio da je njihov propust što to nisu stavili pismeno.

“Ja nisam rekao u onom svom prvom nastupu da je to odbilo Ministasrtvo odbrane Crne Gore. Rekao sam da je odbila Crna Gora”, kazao je Lazanski.

Bonus video: