Žujović: U Srbiji je od kovida-19 preminulo najmanje 20.000 ljudi

Žujović je rekao da je vakcinacija u Srbiji podbacila zbog "divljanja" antivaksera kao i zbog toga što je proces vakcinacije bio dio političkog marketinga predsjednika Aleksandra Vučića.

8655 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Pulmolog Dejan Žujović izjavio je da je u Srbiji u proteklih godinu i po dana od posljedica kovida-19 preminulo najmanje 20.000 ljudi.

Žujović je u intervjuu za nedjeljnik Novi magazin kazao da je ova pandemija, po izgubljenim životima, Srbiju koštala grada veličine Vršca.

"Nisam optimista. Mi smo izgubili bitku kada je u pitanju vakcinacija. Zbog neadekvatnog djelovanja u određenim trenucima, pustili smo da se pandemija razvija svojim putem. Propustili smo šansu zbog svog neobrazovanja, bahatosti, nemarnosti i gledanja samo svojih interesa", istakao je pulmolog.

Žujović je rekao da je vakcinacija u Srbiji podbacila zbog "divljanja" antivaksera kao i zbog toga što je proces vakcinacije bio dio političkog marketinga predsjednika Aleksandra Vučića.

Na pitanje šta je bilo pogrešno u kampanji za vakcinaciju stanovništva, pulmolog je kazao da je sam proces vakcinacije krenuo kao politička kampanja.

"Svaki dan smo slušali izjave političara u stilu: 'Mi smo nabavili', 'Ja sam nabavio', 'Predsjednik je nabavio', 'Premijerka je dočekala avion'... Proces vakcinacije je državni i opštenarodni proces, a ne politička kampanja. Ali, pošto su predsjednik i premijerka stalno u kampanji, oni su odlučili da sa svojom kampanjom nastave i kroz proces vakcinacije, što se veoma loše odrazilo. Njihovi mediji su čak prozivali ljude koji su primili 'Vučićevu vakcinu', a ne pripadaju SNS kamarili", podsjetio je Žujović.

Upitan da li je bilo u redu da šef države na vakcinaciju ide helikopterom, doktor je kazao da bi možda bi bilo u redu "da je ovo Bocvana".

"To je bio jedan vid besomučnog političkog marketinga koji mnogo košta građane Srbije. Vučić se vakcinisao tek 6. aprila, a prethodno je imao 15 lažnih najava svog vakcinisanja. Jedan dobar dio stanovništva je pomislio 'ako predsjednik neće da se vakciniše, nećemo ni mi'", rekao je doktor za Novi magazin.

Po njegovim rečima, Vučić je trebalo da ode u svoj dom zdravlja i da stane u red za vakcinaciju, "kao i svi normalni građani, a ne da u helikopteru izigrava nekakvo mitsko biće".

Na pitanje da li građani poslije svega što se proteklih mjeseci čulo od predstavnika najviše vlasti i Kriznog štaba, mogu da budu sigurni u njihove procjene i odluke tokom borbe protiv pandemije, Žujović je kazao da narod ne smije da se oslanja na ljude koje nije delegiralo stručno tijelo, nego lično Aleksandar Vučić.

"Vučić je u Krizni štab delegirao podobne i poslušne osobe. Ako je lud, narod neka veruje takvim osobama", rekao je pulmolog Žujović.

Sa manje od 40 odsto vakcinisanog stanovništva, piše Novi magazin, Srbija se nalazi na 36. mestu u svetu i četvrti talas pandemije dočekuje s više od polovine stanovništva nezaštićenog od napada virusa, iako na zalihama ima oko dva miliona doza vakcina.

Bonus video: