Zatvor za nazivanje Republike Srpske „genocidnom“

Sprema se zakon kojim se kažnjava nazivanje RS i srpskog naroda „genocidnim“. Reakcije iz Sarajeva: „Proći će ih“

5062 pregleda 18 komentar(a)
Dodik, Foto: Betaphoto
Dodik, Foto: Betaphoto

Od danas je na snazi praktično blokada institucija Bosne i Hercegovine – ukoliko se striktno budu sprovodili zaključci koji su sinoć usvojeni nakon sastanka lidera parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske. Zbog nametanja odredbi Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koje se odnose na negiranje genocida, srpski predstavnici neće više učestvovati u radu institucija BiH, dok se to ne promijeni.

Srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Milorad Dodik, kaže da su odgovori spremni.

„Svesrpski“ dogovor

„Usaglasili smo se oko sadržaja tih zakona. Rekli smo da ih nećemo komentarisati sada, jer bi trebalo da sjednu pravnici i predstavnici klubova, kako bi sačinili formalni akt. A mi znamo o čemu se radi“, kaže Dodik.

Međutim, već se zna da se radi o izmjenama Krivičnog zakona RS kojima se definiše kazna zatvora za sve one koji RS ili srpski narod budu nazvali genocidnim. Izmene zakona naći će se pred poslanicima već u petak, a sjednica će biti zatvorena za javnost.

Zanimljivo je da su i vlast i opozicija jedinstveni u zaključcima, u kojima se još odbacuje nametanje zakona od strane visokog predstavnika Valentina Incka, kao i imenovanje njegovog nasljednika, Kristijana Šmita. Poručuje se da će ovakvi stavovi ostati, sve dok se ne riješi pitanje nametnutog zakona.

„Nećemo učestvovati u radu dok se ne riješi ovo pitanje. Da li kroz neki drugi zakon, da li kroz stavljanje van snage, da li kroz neki drugi sadržaj, ja u to neću sada da ulazim. To je pitanje procedure“, kaže poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović.

A dio procedure biće upravo i uslov koji se odnosi na povlačenje nametnutih odredbi od strane visokog predstavnika. Dok se to ne učini, poručuju iz RS, neće se smiriti.

„Odljutiće se“

Za to vrijeme, iz Sarajeva poručuju da će se predstavnici iz RS uskoro smiriti, i da će se, kako kaže hrvatski član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, emocije koje su ih preplavile, ubrzo smiriti.

„Razumijem teške emocije koje su zapljusnule blok političkih stranaka iz RS, jer su neke od njihovih temeljnih ideja doživele poraz. Ko gubi ima pravo da se ljuti. Odljutiće se, prije ili kasnije“, kaže Komšić.

Ipak, pravno gledano, Krivični zakon BiH je najviši pravni akt u toj oblasti, tako da bi u praksi bilo kakve izmjene unutar RS, a koje pobijaju odredbe krovnog zakona, bile oborene – prvo na Vijeću naroda, a kasnije i na Ustavnom sudu BiH, ukoliko bi „prošle“ entitetski Ustavni sud, stav je pravnika.

Prvi čovjek Srpske demokratske stranke (SDS), Mirko Šarović kaže da odluke visokog predstavnika u BiH više nikada neće biti prihvaćene. „I bilo koja nova odluka od novog visokog predstavnika biće odbačena, to je jedinstven stav srpskih stranaka“, kaže Šarović.

„Ko je veći Srbin“

S druge strane, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović, ne očekuje da će se blokada institucija održati dugo. Jedno vrijeme će da prave krizu, a onda će, kaže, da odustanu.

„Samo je pitanje koliko će ih ta tvrdoglavost i taj inat ovog puta koštati. Oni se takmiče sada među sobom ko će biti veći Srbin pred narodom. Ali, odustaće. Ovo nije ni prvi, ni posljednji put, ali odustaće. To je klizav teren i živo blato“, rekao je Izetbegović za televiziju „Hajat“.

Visoki predstavnik u BiH, Valentin Incko, kojem mandat ističe za nekoliko dana, nametnuo je krajem prošle sedmice izmjene Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca. Stupiće na snagu istekom njegovog mandata, koji od početka avgusta preuzima Kristijan Šmit.

Bonus video: