Gruevski postaje biznismen u Mađarskoj

Otkako je Mađarska odbila njegovu ekstradiciju u Sjevernu Makedoniju, koja ga traži radi izdržavanja zatvorske kazne i suđenja u povećem broju predmeta, bivšem premijeru Gruevskom sada se otvara niz novih mogućnosti u karijeri.

2654 pregleda 2 komentar(a)
Gruevski, Foto: AP Photo
Gruevski, Foto: AP Photo

Iako je već tri godine u bekstvu, bivši premijer Sjeverne Makedonije Nikola Gruevski pokreće privatni biznis u Mađarskoj.

U gradiću nadomak Budimpešte registrovao je firmu za širok spektar djelatnosti, saznaje DW.

Na dvadesetak kilometara istočno od Budimpešte nalazi se gradić Pecel. Ni istorija mjesta od petnaestak hiljada žitelja, ni stranice na internetu ne govore ništa posebno o toj varoši: najpoznatiji ljudi koji potiču iz nje su, prema Vikipediji, jedan bivši ministar odbrane i jedan fudbaler. Lokalni istoričari kažu da je ime slovenskog porijekla – „pet sela“, Pecel.

Ali stanovnici tog mjesta imaju razlog za zadovoljstvo, jer njihova oskudna stranica na Vikipediji može biti obogaćena međunarodno zvučnim imenom jednog sugrađana. Riječ je o Nikoli Gruevskom, bivšem premijeru Sjeverne Makedonije.

Od stakla do reklamne branše

Kuća na adresi Boškai 9 od 14. jula sedište je nove firme bivšeg premijera – Društva sa ograničenom odgovornošću (I.C.I.C). Prema dokumentu objavljenom u mađarskom Centralnom registru firmi, lice Nikola Gruevski, rođeno 31. avgusta 1970. majka Nadeža Mijalkov, zatražilo je i dobilo odobrenje da počne poslovanje sa svojom firmom čije je sjedište na toj adresi u Pecelu. Prema uvidu u dokumente koje ima redakcija DW na makedonskom, Društvo sa ograničenom odgovornošću koje pripada Gruevskom planira široku lepezu delatnosti u najmanje deset sektora.

U skladu s mađarskim zakonom, za svaku poslovnu aktivnost kompanije dobijaju poseban poreski broj, a Gruevski očito nije želio da bude ograničen na sektor trgovine, pa je registrovao skoro sve djelatnosti koje su mu stajale na raspolaganju.

Tako firma bivšeg premijera može da se bavi trgovinom na veliko porcelanom i staklom, ali i sredstvima za čišćenje. Tu u je i trgovina na veliko hranom, pićem i duvanom, kao i raznom drugom robom.

Gruevski planira da bude aktivan i u oblasti finansijskog upravljanja kompanijama (holding) u menadžmentu, a ima mogućnost i da se oproba u oblasti komunikacije s javnošću, u reklamnoj branši, istraživanju tržišta i javnog mnjenja, ali i u organizaciji konferencija i prodajnih izložbi. Registracija firme u svim ovim oblastima Gruevskog je koštala 8.350 eura. Navedena je i adresa za elektronsku komunikaciju sa firmom: icic.wbm@gmail.com.

Na staroj adresi

Iz nepoznatih razloga Gruevski je odlučio da ne priloži svoju adresu stanovanja u Mađarskoj, već adresu svog advokata u Budimpešti. Izvori DW u Mađarskoj navode da Gruevski krije svoju adresu u zemlji u koju je pobjegao novembra 2018. najverovatnije iz bezbednosnih razloga. Istovremeno, bivši premijer nije imao problema da kao drugu adresu za komunikaciju navede ulicu Pavela Šateva 3 u Skoplju, odakle je pobjegao u Mađarsku.

Otkako je Mađarska odbila njegovu ekstradiciju u Sjevernu Makedoniju, koja ga traži radi izdržavanja zatvorske kazne i suđenja u povećem broju predmeta, bivšem premijeru Gruevskom sada se otvara niz novih mogućnosti u karijeri.

Taj doktor ekonomskih nauka dobija skoro neograničene mogućnosti da se bavi biznisom, mada je nejasno da li će u njega uložiti sopstveni novac i kako će to učiniti legalno. Ili će možda u posao da uđe s partnerima?

Za njega je dobra vijest da mu širok dijapazon djelatnosti za koje je registrovana njegova firma omogućava skoro neograničen priliv sredstava, pa je tako moguće i pranje novca – posebno ako mađarske vlasti odluče da zatvore oči pred takvim aktivnostima.

Bonus video: