AP: Balkanski lideri frustrirani ponašanjem EU se složili da otvore međusobne granice

Balkanski lideri potpisali su sporazume koji olakšavaju trgovinu i kretanje, saradnju pri savladavanju katastrofa i o oslobađanju tržišta rada uklanjanjem zahtjeva za radnu dozvolu i pojednostavljenjem procedure

7320 pregleda 8 komentar(a)
Vučić, Zaev i Rama, Foto: vlada.mk
Vučić, Zaev i Rama, Foto: vlada.mk

Američka novinska agencija Asošijeted pres (AP) piše da su "frustrirana odlaganjem prijema svojih zemalja u Evropsku uniju, tri balkanska lidera danas potpisala sporazum o otvaranju svojih državnih granica za građane i proizvode 2023. godine bez ograničenja".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev potpisali su tri sporazuma tokom ekonomskog foruma u ​​glavnom gradu Sjeverne Makedonije, Skoplju, koji su organizovale privredne komore te tri zemlje.

"Ako uspijemo da prevaziđemo administrativne probleme, od 1. januara 2023. godine biće granica, ali neće biti zaustavljanja za naše građane", rekao je Vučić. AP prenosi da je on rekao da "neće biti zaustavljanja od Beograda do Tirane i obrnuto. Biće to istorijski trenutak".

Balkanski lideri potpisali su sporazume koji olakšavaju trgovinu i kretanje, saradnju pri savladavanju katastrofa i o oslobađanju tržišta rada uklanjanjem zahtjeva za radnu dozvolu i pojednostavljenjem procedure.

Putovanja bez viza i trgovina bez carine su, piše AP, među najistaknutijim karakteristikama 27-člane EU.

Agencija prenosi da je inicijativa za omogućavanje slobodnog protoka robe, kapitala i ljudi između Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije počela je 2019. godine, a sada je nazvana "Otvoreni Balkan".

Bosna i Hercegovina i Crna Gora su takođe pozvane da se pridruže, ali do sada to nisu učinile, navodi AP.

Trojica lidera ponovila su danas da su razočarana zbog neuspjeha EU da počne razgovore o prijemu u članstvo Albanije i Sjeverne Makedonije, pošto je Bugarska blokirala kandidaturu Skoplja zbog sporova oko istorije i jezika. Sjeverna Makedonija je kandidat za pridruživanje EU od 2005.

Zaev je rekao da je neuspjeh EU da ispuni svoja obećanja zbog bilateralnog pitanja sa jednom članicom EU, iako su i Sjeverna Makedonija i Albanija ispunile sve kriterijume za ulazak, "protiv evropske ideje, protiv interesa same EU".

Zemlje Zapadnog Balkana "jedva čekaju da se riješe svi unutrašnji problemi EU" kako bi region napredovao, rekao je on, zaključuje AP.

Bonus video: