U DOKUMENTIMA I POPOVIĆ, GRUJIĆ, ČEKOVIĆ

KRIK: U "Rajskim papirima" i kladionica Meridian

Vlasnici "Meridiana" su kazali da nisu primarno zbog poreskih olakšica osnovali kompanije na Malti, već da su to uradili kako bi ušli u posao onlajn klađenja
461 pregleda 9 komentar(a)
Dokumenta, spisi, papiri, Foto: Shutterstock
Dokumenta, spisi, papiri, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.11.2017. 12:59h

U projektu "Rajski papiri" koji otkriva veze više stotina svjetskih političara i biznismena sa ofšor kompanijama, nalazi se i kladionica "Meridian", koja je pokrenula posao internet klađenja na Malti 2007. godine u vrijeme kada je to bilo zabranjeno u Srbiji, objavila je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Kladionice "Meridian" u Srbiji drži kompanija "Joker Games", osnovana 2001, koja je u vlasništvu Aleksandra Milovanovića, Snežane Božović i Zorana Miloševića. Kako je navedeno u saopštenju KRIK-a, u toj kompaniji radio je poslanik i član Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović. Krajem decembra 2012. godine, nakon dolaska SNS-a na vlast, Milošević i Đukanović postavljeni su za članove tročlane Skupštine javnog preduzeća Državna lutrija Srbije.

Troje vlasnika "Meridiana" su, kako direktno, tako i preko firme "Joker Games", vlasnici dvije kompanije na Malti – "Meridian Gaming", osnovane 2007, i "Meridian Gaming Holdings", osnovane sredinom 2016. godine. Sajt meridianbet.com vodi se na maltešku kompaniju "Meridian Gaming" i na njemu mogu da se klade posjetioci iz cijelog svijeta. U pisanom odgovoru KRIK-u vlasnici "Meridiana" rekli su da nisu primarno zbog poreskih olakšica osnovali kompanije na Malti, već da su to uradili kako bi ušli u posao onlajn klađenja.

Dokumenta procurila iz agencija za ofšor usluge sa Bermudskih ostrva i iz Singapura, kao i iz 19 zvaničnih kompanijskih registara, otkrivaju poslovanje različitih biznismena iz Srbije.

Dokumenta pokazuju da poslovi i imovina srpskog ministra bez portfelja Nenada Popovića vrijede najmanje 75 miliona dolara, a da je njihova tržišna vrijednost veća od 100 miliona, što ga čini ubjedljivo najbogatijim političarem u Srbiji, navodi KRIK, koji je radio na tom projektu.

Popović je saopštio da nijedna njegova kompanija nije registrovana u “ofšor” zonama, koje se pominju u istraživanju "Rajski papiri".

U "Rajskim papirima" pojavljuje se i general Jovan Čeković, dugogodišnji direktor firme za trgovinu oružjem "Jugoimport SDPR". On je vlasnik malteške kompanije "Jomil Malta Limited" koja je osnovana u septembru 2007. godine, a koja je dio šire mreže kompanija "Jomil" registrovanih u Srbiji, Crnoj Gori, Francuskoj, Kongu, Kipru, Malti i Angoli, a njima upravljaju Čeković i njegova ćerka Milica.

Branislav Grujić, srpski biznismen, koji ima poslove i u Rusiji, u projektu "Rajski papiri" pojavljuje se kao suvlasnik malteške kompanije "PF Properties Limited". Partner mu je Rus Arkadij Zelmanovič Blank.

Kako je podsjetio KRIK, posjedovanje ofšor kompanije i poslovanje preko nje ne podrazumijeva nužno nezakonite radnje, ali te kompanije mogu da se koriste za izbjegavanje plaćanja poreza, skrivanje vlasništva, pranje novca, kao i izbjegavanje antimonopolskih zakona.