Srbija profitira od "karantin turizma"

Indijci biraju Srbiju kao usputnu stanicu zato što im nije potrebna viza

7593 pregleda 0 komentar(a)
Hiljade Indijaca stigle u Beograd u julu, Foto: Marko Djurica
Hiljade Indijaca stigle u Beograd u julu, Foto: Marko Djurica

Srbija profitira od “karantin turizma” jer hiljade Indijaca tu prave dvonedjeljnu pauzu na putu ka drugim zemljama, piše Rojters.

Indija je zabilježila više slučajeva koronavirusa od bilo koje druge države izuzev SAD. Njenim građanima je zabranjen ulazak u mnoge države tokom pandemije osim ako na putu provedu dvije nedjelje u nekoj drugoj zemlji.

Srbija je postala popularna destinacija u kojoj Indijci naprave pauzu zato što im nisu potrebne vize ako su vakcinisani ili se pokaže da su negativni na testu za koronavirus.

Od njih se takođe traži da najmanje prvih sedam dana boravka u Srbiji provedu u izolaciji, u zavisnosti od uslova koje im odrede njihove zemlje odredišta. Oni takođe po završetku karantina moraju uraditi još jedan test na koronavirus.

Džagdiš, iz indijskog grada Vizagapatnam, odsjeo je u Beogradu na putu za Sjedinjene Države.

On je za Rojters izjavio da je neko vrijeme čekao u Indiji “da se stvari otvore.”

“Ali, stvari se nisu otvarale ... izabrali smo Srbiju jer nam nije potrebna viza ... a i Beograd je lijep za istraživanje”, rekao je Džagdiš.

Vlasnici hotela kažu da su hiljade Indijaca stigle u Beograd u julu.

“Ne bih to nazvao ‘karantin turizmom’, ali se na kraju svodi na to... veliki broj hotela je pun”, rekao je Rojtersu Ilija Smiljanić, menadžer Mark grupe hotela.

Rojters navodi podatke Zavoda za statistiku da je Srbija u junu zabilježila godišnji porast turističkih dolazaka od 48,4 odsto, dok se broj noćenja povećao za 39,3 odsto. Dodaje da turizam čini oko 2,5 odsto BDP te zemlje. Srbija je prošle godine izgubila više od milijarde eura prihoda zbog kovid restrikcija.

Od prošlog decembra, Srbija je vakcinisala skoro trećinu stanovništva. Zabilježila je više od 722.220 slučajeva zaraze, a od virusa je umrlo 7.118 ljudi.

Član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa Predrag Kon izjavio je juče da je teško da će biti govora o zaključavanju zbog povećanja broja inficiranih, ali da će u slučaju četvorocifrenih brojeva zaraženih na dnevnom nivou sigurno biti ograničena javna okupljanja, prenijela je Beta.

“Treba shvatiti da je vakcinacija odobrena za uzrast stariji od 12 godina. Treba shvatiti da formiranje školskih kolektiva dolazi... Kako će raditi oni koji ne žele da budu vakcinisani, to ćemo vidjeti i o tome će sasvim sigurno da se raspravlja”, kazao je Kon za RTS.

A. Š.

Bonus video: