Detalji optužnice protiv Belivukove grupe: Pet ubistava i silovanje mladića

Belivuk, Miljković i 29 pripadnika kriminalne grupe optuženi za najsvirepija krivična djela

14791 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Srbijansko Tužilaštvo za organizavani kriminal (TOK) podiglo je prošle nedjelje optužnicu protiv Veljka Belivuka i Marka Miljković, kao i još 29 pripadnika njihove kriminalne grupe, optužene za najsvirepija krivična djela. Na teret im se stavlja pet ubistva i jedno silovanje mladića, rasturanje droge, oružja, a portal Nova.rs otkrio je detalje optužnice za koje upozoravamo da su uznemirujući.

Kako prenosi Nova.rs, optužnica je podignuta protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Srđana Lalića, Miloša Budimira, Marka Budimira, Nebojše Jankovića, Vlada Draganića, Bojana Hrvatina, Dejan Tešića, Nikole Spasojevića, Nemanje Đurića, Nemanje Lakićevića, Marka Andrića, Vlade Georgieva, Aleksandra Vučeljića, Milovana Tadića, Filipa Ivanovskog, Željka Kodžića, Slađane Sekulić, Borisa Karapandžića, Nikole Stefanovića, Vladimira Greka, Aleksandra Šćepanovića, Alekse Šejića, Mijata Simeunovića, Miloša Lukića Selaka, Alekse Dunjića, Vojislava Đorđevića, Alekse Stošića, Vladimira Dimitrijevića.

Oni su okrivljeni da su u periodu od početka 2019. do 4.2.2021. godine organizavali kriminalnu grupu (OKG), pod paravanom navijačke grupe “Principi”. Grupa je djelovala po navodima i uputstvima vođa te OKG, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, odnosno, gdje, kada i na koji način treba neko da se otme i liši života, kao i gdje će se droga stavljati u promet.

Naloge su prenosili preko aplikacije “Skaj”. Aplikaciju su koristili pod kodnim imenima Belivuk – Soprano, Miljković – Leon i Kratos, Lalić – Bari, Budimir Marko – Katona, Budimir Miloš – Ares, Draganić – Brale i Boske, Janković – Hel, Đurić – Tajson, Spasojević – Topalović, Tešić – Fleš, Hrvatin – Anakin i Leo Leku, Lakićević – Džeri, Stefanović – BMW, Grek – Ragnarot, Dimitrijević – Šeprtlja, Ivanonski – Engri, Karapandžić – Salvatore, Vučeljić – Struja, Andrić – Disenador, Stošić – Riven.

Sumnjiče se da su krivična djela činili u Ritopeku, ulica Livadice 3, u posebnoj prostoriji koju su nazvali „klanica“, u kojoj su instalirali industrijsku mašinu za mljevenje mesa, kojom su mljeli tijela ubijenih. U toj prostoriji su, kako se navodi, pod i zidove prekrili najlonom, a nakon ubistava su prostoriju i mašinu čistili hemijskim sredstvima kako bi sprali dokaze, odnosno biološke tragove.

U vikendici su držali veliku količinu oružja, eksplozivnih materija, minsko-eksplozivnih sredstava, vatrenog oružja i municiju.

Takođe, prema navodima Tužilaštva za organizovani kriminal, koji su napisali optužnicu na 322 strane, Belivuk i Miljković su koristili blindirano vozila marke „audi a8“.

Prvo ubistvo – Aleksandar Gligorijević zvani Puki

Prema navodima TOK, 16.6.2020. godine, nakon saznanja da Aleksandar Gligorijević odaje informacije o kretanju i planovima članova OKG, kao i da navodno planira, sa pripadnicima suparničke navijačke grupe, snajperskom puškom napad na život i tijelo Belivuka, okrivljeni su ga na svirep i podmukao način lišili života.

Namamili su ga pričom o kupovini povoljne droge da se sastane s Markom Budimirom u Beton Hali, koji ga je po zadatku Belivuka dovezao u Ritopek. Okrivljeni su imali radna odijela, čizme, koje su koristili.

Belivuk, Draganić, Spasojević, Janković, Lalić, Miloš Budimir su ga ubili, isjekli na komade, samljeli i njegove djelove tijela bacili u Dunav. Stvari su potom polili benzinom i spalili, dok su prostoriju koju su koristili za vršenja najtežih krivičnih djela očistili hemijskim sredstvima.

Drugo ubistvo – Goran Veličković Goksi

Prema navodima Tužilaštva, 3.8.2020. Veljko Belivuk, Marko Miljković, Miloš Budimir, Janković, Đurić, Lalić, Spasojević, Tešić, Hrvatin i Draganić ubili su Gorana Veličkovića. Namamili ga u Višegradsku ulicu pričom oko navodne kupovine oružja.

Nakon sastanka, Hrvatin i Veličković su sjeli u isto vozilo, a potom su se uputili na dogovoreno mjestu s navodnim prodavcem oružja. Ostali pripadnici OKG su ga savladili uz povike „Policija“, a potom Veličkovića ubacili u tovarni dio pik apa i odvezli u Ritopek – vikendicu opremljenu najsavremenijim video-nadzornom, koju im je na korišćenje ustupio okrivljeni Draganić.

Mučili su ga, tukli, čupali mu nokte, jer je navodno želeo da ubije Miljkovića i Belivuka. Zatim ga je Miljković sekirom u glavu udario i odsjekao mu glavu. Na izmasakriranom tijelu napisali su “Korać p****”, a te fotografije slali kontakt brojevima Veličkovića i međusobno dijelili uz poruku “Vidi, lutko, Meksiko u sred Beograda”. Potom su ga samljeli i bacili u Dunav.

Treće ubistvo – Lazar Vukićević

Četrnaestog oktobra 2020, nakon saznanja da je Lazar Vukićević navodno vršio opservaciju Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, pripadnici OKG su ga lišili života.

Dok su se Belivuk i Miljković nalazili u Crnoj Gori, koristeći kriptovani telefon Mila Radulovića, visoko pozicioniranog pripadnika suprotstavljene kriminalne grupe s kojom je Vukićević sarađivao, namamili su ga na sastanak.

Miljković i Belivuk su tražili preko telefona da pripadnici OKG budu „posebno surovi prema njemu“ uz poruku: “Neka pati najviše”.

Vukićevića su namamili preko kriptovane poruke uz reči da je Belivuk otet i da ga treba likvidirati.

Nakon što su ga namamili u kuću u Ritopeku, Srđan Lalić mu je vrelom peglom prelazio preko tijela. Draganić, Budimir Miloš, Đurić su mu stavili svi zajedno gumeno crijevo u usta, pustili vodu i ugušili, tj udavili. (pojedine detalje redakcija Nova.rs odlučila je da ne objavi zbog uznemirenja javnosti).

Sa njima zajedno je sutra i Hrvatin sjekao tijelo, koje su potom samljeli i bacili u Dunav.

Četvrto ubistvo – Zdravko Radojević

Od 30.10.2020. do 10.11.2020. pripadnici OKG su pratili, a potom i lišili života Zdravka Radojevića. I to tako što su ga namamili na sastanak 10.11.2020. godine, tako što se Miljković preko telefona predstavljao kao lažni prodavac oružja.

Lakićević je iskoristio poznanstvo govoreći Radojeviću da mu je ugrožena bezbjednost i dao mu na korišćenje automobil, putem koga su ga okrivljeni lakše pratili.

Namamili ga u blizini JP „Lasta“, gdje se sastao s navodnim kupcem oružja Jankovićem. Odatle su potom krenuli ka mestu gdje se navodno nalazilo oružje. Na uključenju na autoputu ostali pripadnici OKG su blokirali Radojevićev automobil, a potom ga odatle prevezli u kuću u Ritopek.

U kući su ga vezali, uzeli kriptovani telefon, koji je koristio, prinudili ga da ga otključa, kako bi vidjeli s kim je u kontaktu, zatim mu dali pištolj u ruke, kako bi ostali njegove tragovi i istog dana pucali na kuću Budimira Marka. Ovo su učinili kako bi se naknadno stekao utisak da je Radojević zbog toga navodno pobjegao i nestao.

Skinuli su ga, vezali, postavili dasku ispod glave i Veljko Belivuk ga je udario sjekirom u vrat i odsjekao mu glavu. Zatim su Hrvatin, Budimir, Draganić, Janković i Belivuk isjekli njegovo telo, stavili u industrijsku mašinu za mljevanje mesa, a potom dejlove tijela bacili u Dunav.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe su potom prisvojili Radojevićeve automobile – dva mercedesa, rendž rover i škodu kargo.

Peto ubistvo – Milan Ljepoja

Prema navodima Tužilaštva za organizovani krimina, 9.12.2020. pripadnici ove kriminalne grupe ubili su Milana Ljepoju jer je navodno bio pripadnik suparničke kriminalne grupe, koja je učestvovala u pokušaju ubistva Radoja Zvicera u Ukrajini, sa kojim su Belivuk i Miljković bili u prijateljskom odnosu.

Namamili su ga pričom o kupovini blindiranog vozila, a Ljepoja je prihvatio ovu lažnu ponudu. Tako su 8.12.2020. u dvorište dovezli blindirani BMW da bi izgledalo uvjerljivije.

Tukli su ga, mučili, ispitivali o djelovanju suparničkih kriminalnih grupa i o navodnom učestvovanju u ubistvu Zvicera.

Belivuk, Hrvatin, Lalić i Janković su stezanjem kese navučene preko glave i žicom oko vrata su ubili Ljepoju, fotografisali njegove izmasakrirano tijelo, a potom slike slali kontaktima iz njegovog telefona, koji je bio otključan tako što su ga prinudili da to učini.

Silovanje i tri dana mučenja u Humskoj

Dana 8.9. i 10. avgusta 2020. u restoranu u Humskoj, u prostorijama ispod tribine, pojedini pripadnici ove OKG su silom odveli i maltretirali I.S, koji je preživio stravično mučenje.

Šejić Aleksa, Mijat Simeunović i Lukić Selak Miloš zatekli su I.S. ispred restorana s telefonom u ruci i na silu ga uvukli u prostorije.

Zahtijevali su da im kaže ko ga je poslao i optuživali ga da je cinkaroš, da ih snima, prati, i da sve to radi za navijačku grupu „Alkatraz“. O tome su obavijestili Miljkovića i Belivuka, zaključali ga u prostorije koje su koristili, držali vezanog tri dana i naizmjenično ga tukli.

Tukli su ga drvenom motkom, koju su polomili od udaranja, jer je navodno “namještao” vođe grupe. Aleksa Šejić ga je silovao. (pojedine detalje redakcija Nova.rs odlučila je da ne objavi zbog uznemirenja javnosti)

Inače, Šejić je, prema navodima Tužilaštva za organizani kriminal, radio kao konobar u Humskoj, a zadatak mu je bila i prodaja narkotika u pomenutom kafiću.

Oštećeni je ispričao i da su mu pripadnici OKG u telefonu našli broj ubijenog vođe navijača Ljubomira Markovića Kića i Pere „Alkatraza“.

Istakao je da su ga navijači znali jer je od 2017. godine išao na utakmice Partizana. Veče prije kobnog događaja s Perom „Alkatrazom“ je razmijenio poruke, jer je on trebalo da mu nađe posao u fabrici za djelove. Istakao je da u Beograd došao turistički. Najpre je bio na Kalemegdanu, odakle se uputio na stadion JNA, gde su ga „savatali pripadnici južne tribine“, uz reči: „Požarevac, šta radiš tu?“.

Raketni bačaci, granate, plastični eksploziv

Inače, prilikom pretresa vikendice u Ritopeku zaplijenjena je velika količina oružja i municije. Zaplijenjene su automatske puške, poluautomatske puške, malokalibarske puške, pištolji, lovačke puške, startni pištolji, pumparice, revolveri, plastični eksploziv, granate, mine, ručni raketni bačac, detonatorske, kapisle…

Belivuk i Miljković ćutali, pa okrivili vrh države

Većina pripadnika OKG je na saslušanju u februara odabrala da se brani ćutanjem, dok su pojedini od njih, koji su iznijeli odbranu, negirali krivicu.

Vođe OKG Belivuk i Miljković su svoje odbrane pred tužiocem izneli jula ove godine, okrivivši državni vrh, odnosno predsjednika Aleksandra Vučića i ministra policije Aleksandra Vulina, da su znali za djelovanje te grupe. Istakli su da su činili usluge za državu, dodavši da će brojne dokaze koji ukazuju na to iznijeti u narednom dijelu postupka.

Inače, prema navodima Tužilaštva za organizavani kriminal, od 31 osobe, tek njih 11 je dolazilo u vikendicu u Ritopeku. Riječ je o užem krugu saradnika Belivuka i Miljkovića, u koje su vođe te OKG imale povjerenja.

Bonus video: