Broj Avganistanaca koji dolaze u Sjevernu Makedoniju povećan na 650

Vlada u Skoplju će sve građane Avganistana koji dolaze osloboditi plaćanja viza, a troškove za njihov smještaj u nekom od hotela i motela u Sjevernoj Makedoniji u potpunosti će pokriti međunarodne organizacije i SAD, do odlaska u Ameriku ili neku treću zemlju

13623 pregleda 3 komentar(a)
Detalj sa evakuacije na aerodromu u Kabulu, Foto: Reuters
Detalj sa evakuacije na aerodromu u Kabulu, Foto: Reuters

Vlada Sjeverne Makedonije saopštila je danas da je do ovog trenutka preuzela obavezu da prihvati oko 650 građana Avganistana, koji tu zemlju napuštaju nakon što su vlast osvojili talibani.

To je saopšteno poslije sastanka premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva sa svim institucijama uključenim u međunarodnu humanitarnu misiju spašavanja avganistanskog civilnog stanovništva.

Zaev je rekao da su posljednji prihvaćeni zahtjevi Međunarodne federacije novinara (IFJ) i Samostalnog sindikata novinara i medijskih radnika Sjeverne Makedonije za prihvatanje 15 novinara i medijskih radnika iz Avganistana i članova njihovih porodica.

"Time će ukupan broj medijskih radnika i njihovih porodica zbrinutih u našoj zemlji dostići preko 80", rekao je Zaev.

Prethodno se u utorak, 17. avgusta, Vlada u Skoplju obavezala da će prihvatiti 450 građana Avganistana. Radi se o zaposlenima i ženama i djeci radnika humanitarnih misija, aktivista organizacija za ljudska prava, novinarima, prevodiocima, studentima, stipendistima i drugim građanima koji su prethodnih 20 godina radili za Nato.

Vlada u Skoplju će sve građane Avganistana koji dolaze osloboditi plaćanja viza, a troškove za njihov smještaj u nekom od hotela i motela u Sjevernoj Makedoniji u potpunosti će pokriti međunarodne organizacije i SAD, do odlaska u Ameriku ili neku treću zemlju.

Bonus video: