dvojica uhapšena zbog suzavca tokom koncerta

Rama: Srednjevjekovna histerija protiv Bregovića

Albanski premijer je rekao da muzičar nije ništa rekao protiv Albanaca i da nikad nije podržavao srpski režim za vrijeme rata

8148 pregleda 125 reakcija 9 komentar(a)
Rama, Foto: Boris Pejović
Rama, Foto: Boris Pejović

Albanska policija uhapsila je dvoje ljudi zbog bacanja suzavca za vrijeme koncerta muzičara Gorana Bregovića koga mnogi u zemlji kritikuju da nije osudio rat na Kosovu 1998-1999.

U saopštenju policije se navodi da je 21-ogodišnji Redon Leka uhapšen zbog bacanja kanistera sa suzavcem dok je Bregović nastupao na Festivalu piva u albanskom gradu Korči.

Drugi čovjek je uhapšen kada je pokušao da spriječi policiju da odvede Leku.

Bregović nije prestao da pjeva, ali je suzavac izazvao paniku među nekim gledaocima. Bregovićevo prisustvo izazvalo je nacionalnu raspravu, a neki su ga osudili što nije istupio protiv srpskih zločina počinjenim nad Albancima u susjednom Kosovu. Drugi su rekli da umjetnici ne treba da se uključuju u politiku.

Albanski premijer Edi Rama osudio je kritiku Bregovića kao "srednjovekovnu histeriju" prema "jednom od najizuzetnijih muzičara na Balkanu".

Rama je rekao da muzičar nije ništa rekao protiv Albanaca i da nikad nije podržavao srpski režim za vrijeme rata.

"To je fašistička histerija, sramna za albansko evropsko građanstvo, za našu istoriju i tradiciju", napisao je Rama na svom Fejsbuk nalogu.

Bregović je posjetio Albaniju 2006. i održao koncert, i od Rame, koji je tada bio gradonačelnik, dobio simbolični ključ. Njegovo prisustvo nije izazvalo incidente.