Prvi evakuisani Avganistanci stigli u Skoplje

Među pristiglim Avganistancima nalaze se zaposleni u međunarodnim organizacijama i njihovi članovi porodica

4005 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prva grupa od 149 evakuisanih državljana Avganistana stigla je u Sjevernu Makedoniju kasno uveče 30. avgusta.

Među pristiglim Avganistancima, koji su nešto prije ponoći sletjeli na aerodrom u Skoplju, nalaze se zaposleni u međunarodnim organizacijama i njihovi članovi porodica.

Trudnica u 39. nedjelji trudnoće odvezena je kolima hitne pomoći u bolnicu, a među evakuisanima je još nekoliko trudnica.

Avganistance su dočekali i prihvatili predstavnici Crvenog krsta, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva zdravlja Sjeverne Makedonije.

Biće smješteni u hotelima na periferiji Skoplja i prvo će im biti izdata 90-dnevna dozvola boravka.

Očekuje se dolazak ukupno 780 evakuisanih Avganistanaca u Sjevernu Makedoniju. Premijer Zoran Zaev najavio je da bi u Sjevernoj Makedoniji moglo biti smješteno 1.800 Avganistanaca.

Pentagon je 30. avgusta saopštio da je posljednji američki avion napustio aerodrom u Kabulu, čime je okončan najduži rat u istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

Nakon što su talibani zauzeli glavni grad Avganistana polovinom avgusta, Sjedinjene Države i njihovi saveznici evakuisali su za nešto više od dvije nedjelje preko 123 hiljade građana, među kojima su Avganistanci, američki državljani i državljani "trećih zemalja".

Bonus video: