Avganistanci koji su radili za vojsku SAD završili u Srbiji: Strahuju za porodice pod vlašću talibana

U razgovoru za Rojters u kampu u Obrenovcu, oko 30 km zapadno od Beograda, Mohaed (45) je rekao da su u Kabulu ostali njegova supruga, dvoje djece, brat, sestra i roditelji

14088 pregleda 25 reakcija 16 komentar(a)
Avganistanci u kampu u Obrenovc, Foto: FEDJA GRULOVIC
Avganistanci u kampu u Obrenovc, Foto: FEDJA GRULOVIC

Dvojica Avganistanaca koji su završili u Srbiji nakon što su pobjegli od ofanzive talibana, sa zaprepaštenjem prate kako islamistički militanti preuzimaju kontrolu kod kuće.

Oni kažu da se toj grupi ne može vjerovati i strahuju za članove porodice koje su ostavili.

Ahmadmir i Mohaed otišli ​​su prije oko tri mjeseca iz bezbjednosnih razloga jer su radili za američke trupe.

Njih dvojica su putovali odvojeno preko Irana i Turske i završili u izbjegličkom kampu u Srbiji, gdje su zaglavljeni.

U razgovoru za Rojters u kampu u Obrenovcu, oko 30 km zapadno od Beograda, Mohaed (45) je rekao da su u Kabulu ostali njegova supruga, dvoje djece, brat, sestra i roditelji.

“Ja i brat smo radili za američku vojsku, oni (porodica) nisu bezbjedni, jer ne možemo vjerovati talibanima. Oni se kriju”, rekao je Mohaed, koji je tražio da se njegovo prezime ne pominje zbog osjetljivosti teme.

Avganistanci
foto: Reuters

Mohaed, koji je obavljao popravke za američke snage, smatra da je odluka predsjednika SAD Džoa Bajdena da naredi povlačenje američke vojske pogrešna.

“Našoj vladi je bila potrebna dodatna pomoć, a oni su samo otišli”.

Mohaed se 2013. prijavio za poseban vizni program da bi se preselio u SAD, ali nije uspio. Napustio je Avganistan nekoliko mjeseci prije haotičnog vazdušnog prevoza u organizaciji zapadnih država kojim je u posljednje dvije nedjelje iz Kabula evakuisano više od 123.000 ljudi. U Avganistanu su ostali mnogi koji su pomagali zapadnim državama tokom rata.

Ahmadmir, koji je radio kao prevodilac za američke specijalne snage, rekao je da talibani nude lažne garancije o bezbjednosti onima koji su radili za bivšu avganistansku vladu, a u stvarnosti planiraju da preduzmu akciju protiv njih.

“Oni (talibani) im govore - nema problema, dođite na posao, nastavite da živite normalno, ali ne - to nije slučaj. Stvari se odvijaju na drugačiji način. Mnogo sam zabrinut zbog toga. Oni se pretvaraju”, rekao je Ahmadmir.

Njegov otac, majka i dvije udate sestre ostali su u Kabulu. “Pitate me da li se plašim da bi se nešto moglo dogoditi mojoj porodici - kažem da, ako je vlada u rukama talibana”.

Talibani nastoje da ubijede Avganistance da će poštovati ljudska prava, uključujući žene, kojima je tokom njihove vladavine od 1996. do 2001. godine bilo zabranjeno da se školuju i rade. Mnogi su skeptični prema njihovim obećanjima.

Ahmadmir je nazvao rođaka u Kabulu i dozvolio reporterima Rojtersa da slušaju razgovor.

“U Kabulu vlada tišina, pijaca je zatvorena, stanovnici se ne mogu vidjeti, svi su negdje nestali...”, rekao je rođak Ahmadmiru, prema Rojtersovom prevodu paštunskog jezika.

Rojters podsjeća da je Srbija bila ključna tačka za migrante 2015. godine, kada je više od milion ljudi koji su bježali od ratova i siromaštva na Bliskom istoku i u Aziji uspjelo da uđe u Evropsku uniju.

Prema podacima vlasti Srbije, u toj zemlji se nalazi oko 4.500 migranata u kampovima širom zemlje, među kojima je 1.200 Avganistanaca. Stotine drugih migranata raštrkano je po poljima i šumama blizu granica s Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i Mađarskom.

Bonus video: