porodica može raspolagati imovinom

SAD ukinule sankcije pokojnom Momčilu Krajišniku: Uvod u skidanje SDS sa crne liste?

Krajišnika je Haški tribunal 2009. godine pravosnažno osudio na 20 godina zatvora zbog zločina nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini

11572 pregleda 0 komentar(a)
Krajišnik, Foto: Screenshot/Youtube
Krajišnik, Foto: Screenshot/Youtube

Kancelarija za kontrolu imovine u inostranstvu (OFAC) američkog Ministarstva finansija ukinula je sankcije Momčilu Krajišniku, Draganu Nikoliću i Jovanu Đogu.

Ukidanje sankcija, čak i kad su pokojnici u pitanju, bitna je zbog toga što porodica može raspolagati imovinom pokojnika ako je ima u stranim bankama, objavile su danas banjalučke Nezavisne novine.

Krajišnika je Haški tribunal 2009. godine pravosnažno osudio na 20 godina zatvora zbog zločina nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini.

Krajišnik, koji je bio jedan od ratnih lidera Republike Srpske (RS) i osnivača Srpske demokratske stranke (SDS), izašao je na slobodu 2013. godine, poslije dvije trećine odslužene kazne.

Preminuo je 15. septembra prošle godine od posljedica koronavirusa.

Nezavisne novine navode da bi skidanje sankcija Krajišniku moglo da bude uvod u skidanje sankcija SDS, koja je i dalje na američkoj crnoj listi.

Đogo je bio šef obezbeđenja bivšeg komandanta Vojske RS Ratka Mladića, koga je Haški tribunal optužio za genocid i ratne zločine u Bosni i Hercegovini (BiH).

Đogo je bio optužen za pomaganje Mladiću u skrivanju.

Balkansku listu sankcija uveo je bivši američki predsjednik Džordž Buš, a potvrđivali svi naredni predsjednici.

Povezani članci

17. Jul 2020.

Tramp potvrdio "crnu listu" za Zapadni Balkan