NATO eksperti će pomagati u istrazi

U Sjevernoj Makedoniji tri dana žalosti zbog požara u kovid bolnici u kojem je stradalo 14 pacijenata

16783 pregleda 52 reakcija 1 komentar(a)
Forenzičari juče na zgarištu bolnice u Tetovu, Foto: Rojters
Forenzičari juče na zgarištu bolnice u Tetovu, Foto: Rojters

Vlada Sjeverne Makedonije proglasila je juče trodnevnu žalost zbog tragedije u kovid centru u Tetovu i prihvatila ponudu savezničkih NATO država u istrazi eksplozije i požara u toj montažnoj bolnici.

U požaru koji je izbio oko devet sati uveče u srijedu stradalo je najmanje 14 osoba, a kako prenose mediji svi stradali su bili kovid pacijenti. Među poginulima nema medicinskog osoblja, a nekoliko zaposlenih je zadobilo lakše povrede dok su pomagali vatrogascima da izvuku pacijente.

Iz kabineta makedonskog državnog tužioca saopšteno je da će biti potrebna DNK analiza za identifikaciju pojedinih žrtava, koje su sve bile pacijenti u teškom stanju. Proces identifikacije će, kako navodi agencija AP, trajati duže nego obično zbog posebnih kovid protokola.

Minstarstvo zdravlja je navelo da je u vrijeme požara u bolnici bilo 26 pacijenata i da je 12 preživjelih van životne opasnosti.

Iz vatrogasne jedinice Tetova saopšteno je da, kada je njihov tim stigao na lokaciju, požar već bijesnio, ali da su uspjeli da ga relativno brzo, u roku od 30 minuta, stave pod kontrolu a da su istovremeno izvlačili tijela povrijeđenih i preminulih.

Vatrogasni komandir Uka Aliti izjavio je za televiziju Telma da je u požaru lakše povrijeđen i jedan vatrogasac dok su se četvorica nagutala dima.

”Stigli smo na vrijeme da ugasimo požar, ali je bila noć. Naš posao, naš zadatak i naš prioritet je bila evakuacija ljudi. Bilo je živih, ali nažalost i mrtvih. Naš posao je bio da ih izvučemo”, kazao je Aliti za Rojters.

Makedonski premijer Zoran Zaev kazao je da je požar uzrokovala eksplozija i da je istraga u toku. Lokalni mediji su objavili da je moguće da je eksplodirala boca s kiseonikom ili nekim drugim gasom.

Aliti istakao da je gašenje otežalo postojanje boca s kiseonikom.

”One eksplodiraju pri visokoj temperaturi, kao što se dogodilo sinoć. Da kažem da kiseonik ne gori, već samo izaziva eksploziju, ali pomaže da se šire plameni jezici”, rekao je Aliti.

Vlada Makedonije je na hitnom sastanku donijela odluku da prihvati ponudu dijela savezničkih NATO snaga da pošalju stručnjake s navišim stepenom ekspertize u istragama požara, kako bi pomogli u utvrđivanju uzroka požara.

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski juče je obišao izgorjelu montažnu bolnicu i rekao da za sada nema nikakvih indicija da je požar podmetnut.

“U ovom momentu nema nikakvih indicija da je ovo napravljeno namjerno, s ciljem da bude postignut nekakav drugi politički cilj. Bilo je raznih spekulacija, da je požar možda podmetnut i da ima veze sa 30. godišnjicom nezavisnosti, a to me je jutros u telefonskom razgovoru pitao i predsjednik Slovenije Borut Pahor”, rekao je Pendarovski.

Na pitanje da li će zatražiti nečiju ostavku zbog požara u kovid bolnici, Pendarovski je rekao da će uvijek insistirati na odgovornosti, političkoj ili moralnoj, ali da moraju da se sačekaju rezultati istrage.

“Rasvjetljavanje ovakvih slučajeva je test preko kojeg treba da potvrdimo da li stvarno zaslužujemo nezavisnost države”, kazao je predsjednik Sjeverne Makedonije.

Montažna kovid bolnica u Tetovu izgrađena je ranije ove godine u dvorištu bolnice u Tetovu i počela je s radom 15. aprila. Kako prenosi portal “Balkan insajt” tokom kratkog perioda rada montažna bolnica se dva puta našla na naslovnicama makedonskih medija.

Odmah na početku rada u aprilu, tehnički menadžer Kliničkog centra u Tetovu Artan Etemi je, kako podsjeća portal, obavijestio medije da su primijetili određene propuste u izgradnji i da je zatražio od privatnih firmi koje su radile bolnicu da ih isprave.

Dvije lokalne firme “Brako” iz Velesa i “Ari I Tom” preko tendera su dobile ugovore za izgradnju 17 montažnih kovid bolnica u Makedoniji, uključujući i bolnicu u Tetovu. Njima je za taj posao isplaćeno oko 3,6 miliona eura preko kredita koji je država uzela od Svjetske banke, piše “Balkan insajt”.

Etemi je juče za portal Fokus kazao da su greške na koje je ukazao u aprilu bile minorne i da su ispravljene i da ne smatra da bi mogle biti uzrok požara. On je istakao da se radilo o neravninama na podu u hodniku, postavljanju tuš kabina i zaštitne ograde.

Vlasnik kompanije “Brako” Koco Angjušev, bivši zamjenik premijera u vladi Zorana Zaeva, juče je izdao saopštenje u kojem navodi da je njegova kompanija odradila posao u skladu s najvišim standardima bezbjednosti i kvaliteta.

Bolnica u Tetovu se našla u žiži javnosti i nakon incidenta 23. avgusta. Policija je tada pozvana da istraži ko je oštetio dvije pomoćne cijevi za dovod kiseonika pacijentima. Policija je kasnije saopštila da je privedena jedna osoba osumnjičena da je oštetila cijevi.

Ministarstvo zdravlja Makedonije juče je upozorilo da ne treba spekulisati o uzroku požara prije rezultata zvanične istrage. U saopštenju ministarstva navodi se da je svih 19 montažnih bolnica, uključujući i onu u Tetovu, otvoreno nakon propisnog tehničkog prijema.

Tragedija u Tetovu je pogodila Sjevernu Makedoniju na dan kada je u Skoplju organizovana velika proslava u znak obilježavanja 30 godina od referenduma za nezavisnost.

Odluku o proglašenju trodneve žalosti na teritoriji cijele države vlada je donijela u znak saučešća s porodicama poginulih, na vanrednoj sjednici koja je počela minutom ćutanja.

Za dane žalosti su proglašeni četvrtak, petak i subota, tokom kojih će državna zastava biti spuštena na pola koplja.

Vlada je apelovala na sve društvene činioce da tokom tri dana žalosti odlože sve javne proslave, zabave, kulturno-umjetničke i sportske događaje, partijske i druge vrste promocija.

Požari na kovid odjeljenjima odnijeli desetine života

Požari u kovid bolnicama i odjeljenjima od izbijanja pandemije odnijeli su desetine života i u drugim državama.

U julu u požaru, koji je izbio na kovid odjeljenju u iračkom gradu Nasirija stradale su 92 osobe, a vjeruje se da je izbio usljed kratkog spoja ili eksplozije boce s kiseonikom.

U aprilu, najmanje 82 osobe - uglavnom kovid pacijenata i njihovih rođaka - stradale su u požaru u bolnici u Bagdadu koji je izbio kada je eksplodirala boca s kiseonikom. Irački ministar zdravlja je zbog te tragedije podnio ostavku.

U Rumuniji dva smrtonosna bolnička požara u roku od tri mjeseca pokrenula su pitanja o ostarjelom i pretrpanom bolničkom sistemu.

Prošlog novembra, deset osoba je stradalo na jedinici intenzivne njege za kovid pacijente u sjevernom rumunskom gradu Piatra Neamt. Zatim je u januaru još jedan požar zahvatio odjeljenje u jednoj bolnici u Bukureštu usmrtivši pet osoba. U oba navrata na odjeljenjima su bile boce s kiseonikom.

Nakon požara u Bukureštu advokat bolnice kazao je da medicinska sestra nije zaustavila snabdijevanje kiseonikom “dogodila bi se eksplozija”.

Bonus video: