"da sjećanje na srpsko ime ne bude zatrto"

Porfirije i Vučić: Gradiće se Memorijani centar - svesrpsko svetilište u BiH

Vučić rekao da će biti uložen veliki novac, pri čemu će Srbija dati 80 odsto, a ostalo Republika Srpska

11807 pregleda 30 reakcija 30 komentar(a)
Porfirije i Vučić, Foto: instagram.com/porfirije_patrijarh
Porfirije i Vučić, Foto: instagram.com/porfirije_patrijarh

U Donjoj Gradini, u bosansko-hercegovačkom entitetu Republici Srpskoj, biće izgrađeno "svesrpsko svetilište - memorijalni centar u znak sjećanja na jasenovačke žrtve i sve druge Srbe stradale u zločinima počinjenim na teritorijama koje nisu pod kontrolom srpskog naroda", saopšteno je nakon današnjeg susreta poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijaraha Porfirija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, u Patrijarši.

"Činimo to da sjećanje na srpsko ime i prezime ne bude zatrto, tokom sastanka čuli smo se i sa Miloradom Dodikom", rekao je Vučić, u zajedničkom obraćanju sa patrijarhom Porfirijem, navodeći da će biti uložen "veliki novac", pri čemu će Srbija dati 80 odsto, a ostalo Republika Srpska.

Patrijarh Porfirije je istakao da je riječ "svetilište" prava koja opisuje mjesto stradanja u Jasenovcu, navodeći da se pamćenje nikad neće pretvoriti u "zlopamćenje", kao i da se u tamošnjem srpskom manastiru stalno uzdiže molitva za mir i dobro među ljudima.

"Ovako nešto čini svaki zreo narod, pokazujući poštovanje prema sebi", rekao je Porfirije.

Govoreći o odnosu prema jasenovačkom stradanju, episkop pakračko-slavonski Jovan je podsjetio na riječi patrijarha Germana "praštati moramo, a zaboraviti ne smijemo".