Merkel: Kosovsko pitanje mora biti zatvoreno prije ulaska Srbije u EU

Upitana da li je priznavanje Kosova uslov za članstvo Srbije u EU, Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekla da će "neka pitanja biti riješena na kraju procesa" evropskih integracija Srbije

27376 pregleda 30 reakcija 33 komentar(a)
Merkel i Vučić, Foto: BETAPHOTO
Merkel i Vučić, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 13.09.2021. 20:27h

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Beogradu da kosovsko pitanje mora biti zatvoreno prije ulaska Srbije u Evropsku uniju (EU), ali da prije toga treba da budu riješena sva druga otvorena pitanja u procesu evropskih integracija.

Upitana da li je priznavanje Kosova uslov za članstvo Srbije u EU, Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekla da će "neka pitanja biti riješena na kraju procesa" evropskih integracija Srbije.

"To (kosovsko) pitanje se mora riješiti da bi države članice Unije potvrdno odgovorile o pristupanju (Srbije) EU. Ali nema smisla razgovarati o kraju tog procesa prije nego što se riješe drugi problemi. Ja sam za pragmatičan pristup, to pitanje neće nestati, ono se mora rješavati, ali ja sam za mapu puta, gdje se prvo rješavaju sva druga pitanja", kazala je Merkel.

Ona je navela da EU mora da ima "mnogo razumijevanja za konflikte koje je potrebno prevazići" i ukazala da je i Njemačkoj bilo potrebno "dugo vremena kada je riječ o jedinstvu i priznavanju granica i sličnim pitanjima".

Merkel je izjavila i da je Srbija postigla niz rezultata u reformama, ali da i njoj i cijelom regionu predstoji dug put do članstva u EU.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem, poslije sastanka, Merkel je rekla da joj je "drago da čuje da se Srbija intentzivno bavi reformama pravosuđa".

"Znam da je percepcija da proces evropskih integracija teče sporo i da evropska strana postavlja nove zahtjeve, ali vidimo niz rezultata i vidimo napredak. Pažljivo se gleda da se postavljaju isti uslovi svim državama Zapadnog Balkana", kazala je Merkel.

Navela je da EU ima "veliki geostrateški inetres" da sve zemlje Zapadnog Balkana budu primljene u EU i ukazala na mogućnost "uticaja iz drugih područja" ako Unija ne deluje dovoljno brzo u nekim situacijama.

Ona je ohrabrila Srbiju "da ide dalje ka pravnoj državi, ka pluralnom društvu" i dodala da "ekonomski uspjesi treba da budu pokazatelj da je članstvo u EU cilj koji se isplati".

Merkel je rekla da su Srbija i Njemačka "blisko povezane" i dodala da su odnosi u ekonomiji i kulturi "davno uspostavljeni".

Navela je da je tokom godina saradnje sa Vučićem sa njim uspostavila "odnos punog povjerenja".

"Naše odnose odlikuje iskrenost u razgovorima i sposbnost da se druga strana sasluša. Upoznala sam Vučića kao osobu koja ne daje lažna obećanja nego uvijek pokušava da sprovede ono što je obećao", kazala je njemačka kancelarka.

Bonus video: