Parlament Albanije

Izglasano povjerenje novoj vladi Edija Rame

Žene čine većinu u novoj albanskoj vladi, Rama zadržao najveći broj ranijih ministara

2545 pregleda 2 komentar(a)
Rama, Foto: Reuters
Rama, Foto: Reuters

Parlament Albanije izglasao je rano jutros povjerenje novoj Vladi premijera Edija Rame, čiji je ovo treći mandat na čelu najvišeg državnog izvršnog tijela, javlja agencija Anadolija.

Nakon višesatne rasprave u parlamentu rano jutros je održano glasanje za novu Vladu Albanije i politički program Savjeta ministara, koji je podržalo 77 poslanika, dok je protiv glasalo 53, a jedan je bio uzdržan.

Odlukom albanskog parlamenta, Rama je imenovan za premijera, a Arben Ahmetaj za zamjenika premijera i državnog ministra za obnovu i program reformi.

Olta Xhacka imenovana je za ministarku evropskih i spoljnih poslova, Niko Peleshi će biti na čelu Ministarstva odbrane Albanije, a Bledar Cuci na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministarka finansija i ekonomije je Delina Ibrahimaj, na čelu Ministarstva energetike je Belinda Balluku, ministrarka zdravlja i socijalne zaštite je Ogerta Manastirliu.

Ministarka obrazovanja je Evis Kushi, ministar pravde Ulsi Manja, ministarka kulture je Elva Margariti. Ministarka poljoprivrede i ruralnog razvoja je Frida Krifca, dok će ministarka turizma i zaštite životne sredine biti Mirela Kumbaro Furxhi.

U novom sazivu Vlade Albanije će biti još četiri nove ministarke. Elisa Spiropali je imenovana za državnu ministarku za odnose s parlamentom, Edona Bilali će biti državna ministarka za zaštitu privrede, Bora Muzhaqi ministarka za mlade i djecu i Milva Ekonomi će biti na čelu Ministarstva za pružanje usluga.

Nakon ceremonije polaganja zakletve, novi kabinet Vlade Albanije će zvanično započeti novi mandat.

Socijalistička partija Edija Rame je pobijedila na parlamentarnim izborima 25. aprila, sa osvojenih 74 od ukupno 140 poslaničkih mjesta.

Preporučujemo za Vas