u 83. godini

Preminuo Minja Subota

Kako prenose mediji u Srbiji, Subota se duže vrijeme borio sa teškom bolešću, a prije šest dana hitno je prevezen na odjeljenje pulmologije

23695 pregleda 121 reakcija 46 komentar(a)
Minja Subota (arhiva), Foto: Svetlana Mandić
Minja Subota (arhiva), Foto: Svetlana Mandić

Milan Minja Subota, poznati televizijski voditelj, kompozitor, pjevač i zabavljač, preminuo je u 83. godini, javlja RTS.

Kako prenose mediji u Srbiji, Subota se duže vrijeme borio sa teškom bolešću, a prije šest dana hitno je prevezen na odjeljenje pulmologije.

Subota je rođen u Sarajevu 8. novembra 1938. godine. Bio je član Udruženja kompozitora Srbije, Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzike Srbije i USUF-a Srbije.

Osnovnu školu i gimnaziju završio u Beogradu. Pohađao je nižu i srednju muzičku školu Stanković, a na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu dobio diplomu inženjera elektrotehnike.

Kao kompozitor, napisao je mnoge kompozicije zabavne muzike i šansona, a kao vokalni solista snimio veliki broj ploča iz te oblasti u Jugoslaviji i Rusiji.

Kompozicije su mu izvođene i nagrađene na mnogim festivalima, među kojima su Beogradsko proleće (nagrada žirija novinara), Beogradsko proljeće, dječja pjesma (nekoliko nagrada žirija), Festival vojničke pjesme, Melodije Jadrana - Split, Festival zabavne muzike Zagreb-Veče šansona, Pjesma ljeta (1967,68),Festival kantautora, Novi Sad, festival Zlatni Orfej Bugarska, Melodije prijateljstva - Rusija...

Neke poznatijim kompozicijama su Homo, homini, Čuvar parka, Budi dobar prema njoj, Čekaj me, Dok te ljubim, U jednom danu, Plava muzika...

U kompozitorskom opusu za djecu, komponovao je pjesme na stihove najistaknutijih domaćih pjesnika, koje se danas pjevaju u predškolskim ustanovama i školama u Srbiji i postale su dio dječje muzičke literature, a generacije su odrastale uz njih.

Između ostalih to su pjesme: Deca su ukras sveta, Išli smo u Afriku, Rekao sam brezi i topoli, Telefonijada, Povrćijada, Kolo, Razbole se lisica, Sviću opet rumena svanuća, Drugarska, Svako dete ima krila...

Komponovao i ciklus pjesama Još nam samo ale fale na stihove Ljubivoja Ršumovića, i muziku za pozorišne komade za djecu među kojima su Šašavo, lepršavo, zaljubljeno, Trapavi zmaj, Bukvargrad, Izlozi velegrada i Hajde da se zabavljamo za Dječje pozorište u Subotici.

Kao televizijski autor i voditelj realizovao je mnoge serije koje su ostale zapamćene Od glave do pete, Igre bez granica - TV Beograd, Željoteka - TV Novi Sad, Sve igračke sveta i Muzički balon - TV Beograd, Nedeljno popodne - TV Beograd, Zvezdana žurka - 3K, seriju za UNICEF Dete je čovek važan, Zmajeve dečje igre, Tajna veza - JU INFO, Evergrin klub - RTS, Kako smo zabavljali Tita - RTS, Svetski umetnici u Beogradu - RTS...

U Republici Srpskoj bio je voditelj Nedjeljnog popodneva BN televizije i autor i voditelj dječje serije Mali zmajevci.

Muzički tobogan - vožnja duga 18 godina

Bio je autor i voditelj serije Muzički tobogan, koja je emitovana osamnaest godina i predstavlja rekordnu seriju po gledanosti i popularnosti na televizijskom programu u Srbiji.

Zahvaljujući toj seriji, srpski najpoznatiji kompozitori komponovali su na stihove pjesnika za djecu više od sto pedeset kompozicija, od kojih su mnoge postale dječji evergrini. Za tu seriju dobio je i godišnju nagradu Televizije Novi Sad.

Šest godina bio je urednik i voditelj festivala pjesama za djecu Beogradsko proljeće i jedan je od osnivača tog festivala ,koji je podstakao osnivanje brojnih festivala pjesama za djecu širom ondašnje Jugoslavije.

Iz oblasti fotografije, dobitnik je nagrade Anastas Jovanović, za samostalne izložbe na temu Djeca svijeta.

Izložbe je imao u Muzeju primijenjene umjetnosti u Beogradu, u galeriji Meduza, u Kopru, na Beogradskom Sajmu, u Muzeju grada Vitjebska (Belorusija), Šibenskom festivalu djeteta, u Matici srpskoj na Zmajevim dječjim igrama u Novom Sadu...

Kao umjetnik obavljao je funkcije predsjednika Saveza estradnih umjetnika Jugoslavije i Srbije, i niz godina bio je u upravnim odborima Udruženja Kompozitora Srbije i Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzike Srbije.

Bio je član programskih savjeta Jugokoncerta i Zmajevih dječjih igara. Učestvovao je u radu mnogih žirija na najvećim muzičkim manifestacijama u zemlji i inostranstvu. Održao je stotine dobrotvornih programa.

Dobitnik je mnogih domaćih i inostranih festivalskih nagrada i društvenih priznanja.

Nagrađen je Estradnim nagradama Jugoslavije i Srbije, Zlatnom značkom KPZ Srbije, Plaketom grada Beograda, Zmajevom nagradom Zmajevih dječjih igara za stvaralaštvo za djecu, Zahvalnicom UNICEF-a za izuzetne doprinose u korist djece svijeta, Poveljom i plaketom JNA, Zlatnim beočugom, KPZ Beograda, godišnjom nagradom Televizije Novi Sad za seriju Muzički tobogan, Nagradu za životno djelo za izuzetan doprinos u stvaralaštvu za djecu dječjeg književnog časopisa Vitez i Vitezovog festivala pisaca za djecu...

U Kruševcu je proglašen za počasnog građanina i dobio titulu Viteza od Čarapanije za nesebično zalaganje u radu sa djecom toga grada.

Preporučujemo za Vas