Policija u Beogradu stopirala šetnju antiglobalista, kordoni na više punktova, policajci gađani jajima

Sa govornice postavljene na kamionu su poručili da su protiv kovid propusnica, maski, vakcinacije, da se "gnušaju" Parade ponosa. Zapalili su i izgazili zastavu duginih boja, simbol LGBT zajednice

28351 pregleda 20 reakcija 19 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen
Ažurirano: 18.09.2021. 21:34h

Antiglobalistički i antivakserski protest pod nazivom "Sloboda ili ništa", koji je počeo na Trgu Republike, bio je na pola sata zaustavljen policijskim kordonom i ogradama na početku Terazija, koje su sklonjene oko 18:30 časova, nakon što je završena Parada ponosa.

Kako prenosi N1, protest protiče bez incidenata, a pred policijskim kordonom su pripadnici desničarskih organizaija palili baklje i uzvikivali pogrdne parole na račun predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na čelu kolone, koja ide ka Andrićevom vencu, ispred kabineta predsjednika Srbije, nalazi se transparent "Sloga biće poraz vragu".

Predsjednik Dveri Boško Obradović rekao je, pozdravajući skup antiglobalista koj je u započeo u centru grada, da je Кrizni štab za suzbijanje pandemije izazvane koronom potpuno izgubio povjerenje struke i javnosti jer je do sad samo donosio kontradiktorne odluke, a sami ih nisu poštovali.

On je rekao da je posebno protiv „kovid pasoša, što je predlog Tonija Blera, savjetnika predsjednika države Aleksandra Vučića“.

„Danas smo ovdje prevencije radi da pošaljemo poruku da ta vrsta diktature i kršenja Ustava, ljudskih prava i sloboda, neće proći. Ljudi se bune širom svijeta, naravno da smo i mi ovdje u Srbiji morali da dignemo glas“, rekao je Obradović.

Povodom Parade ponosa, on je rekao da zagovornici toga žele da postanu „država u državi“, niko se ne miješa u njihovu privatnost ali oni su počeli da se miješaju u našu privatnost da tradicionalnoj Srbiji nameću nama strane vrijednosti.

Učesnici protesta krenuli su u šetnju ka Predsjedništvu Srbije, ali ih je zaustavila policija zbog čega skandiraju protiv predsjednika države Aleksandra Vučića.

Ispred učesnika ovog protesta je kordon policije u opremi za razbijanje demonstracija, koja je postavila i ogradu ispred sebe.

Nakon kratkog zastanka antiglobalisti su nastavili šetnju.

Kako je prenio RTS, okupljeni su oko 19.30 krenuli niz Terazije, ka zgradi Vlade Srbije. Grupa demonstranata pokušala je da se popne uz Nemanjinu ulicu, ali im kordon policije nije dozvolio da prođu.

Demonstranti su istakli zastave Srbije i različitih pokreta, pojedini nose ikone, a razvili su i transparent "Sloga biće poraz vragu". Pjevali su "Oj, Kosovo, Kosovo".

Sa govornice postavljene na kamionu su poručili da su protiv kovid propusnica, maski, vakcinacije, da se "gnušaju" Parade ponosa. Zapalili su i izgazili zastavu duginih boja, simbol LGBT zajednice.

U protestnu šetnju demonstranti su krenuli sa Trga, a iza zgrade Predsjedništva, na Terazijama, zapaljene su baklje.

Grupa od nekoliko desetina demonstranata je oko 21 čas gađala jajima policijski kordon u Nemanjinoj ulici.

Na protestu su brojne organizacije - Antiglobalisti Srbije, Lekari i roditelji za nauku i etiku, Pokret srpske sabornosti, Pokret otete bebe - promjena sistema.

Bonus video: