kazao da neće dozvoliti manipulacije

Porfirije: Granice Crkve se ne mijenjaju sa granicama država

Patrijarh srpski kazao je da se stvaraju "mnogi konstrukti, fikcije, virtuelne stvarnosti", koje koriste oni koji hoće crkvu da uvuku u razne nesporazume i političke igre

8921 pregleda 210 reakcija 96 komentar(a)
Porfirije, Foto: Savo Prelević
Porfirije, Foto: Savo Prelević

Patrijarh srpski Porfirije istakao je da se kanonske granice Crkve ne mijenjaju nužno sa granicama država, kao i da neće dozvoliti da Crkvom bilo ko manipuliše, jer se ona ne može poistovjećivati sa bilo kojom državom, a kamoli sa bilo kojom partijom.

„Nećemo htjeti da poistovjećujemo Crkvu sa bilo kojom državom, a kamoli sa bilo kojom partijom, i činićemo sve svim silama, duhovnim, raspoloživim, da ne dozvolimo da nama bilo ko manipuliše“, rekao je Porfirije nakon liturgije u Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu.

On je ukazao da se stvaraju mnogi konstrukti, fikcije, virtuelne stvarnosti, koje koriste oni koji hoće crkvu da uvuku u razne nesporazume i političke igre, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

„Oni koji hoće crkvu da uvuku u razne nesporazume i političke igre koriste to kao polaznu tačku, polazeći od tog virtuelnog konstrukta kao realnosti koja nikakve veze nema niti sa prirodom crkve, niti sa njenim ambicijama, niti sa njenim služenjem“, rekao je srpski patrijarh.

Porfirije je naveo da Crkva nema granica, ne samo istorijskih, nego nema granica ni između „ovoga i onoga svijeta".

„Kako onda Crkva može da se poistovjeti sa bilo kojom, makar i najvažnijom, najmoćnijom, najljepšom zemljom na svijetu ili sa bilo kojim narodom? Osim Hrista, sve je relativno“, dodao je Porfirije, kako prenosi Srna.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve ocijenio je da su države, nekada veće, nekada manje, neke traju vjekovima i milenijumima, a neke, koje su bile moćne i silne i zauzimale ogromne prostore, danas ne postoje.

„Nas ne interesuje širenje i sužavanje država. Kanonske granice Crkve se ne mijenjaju nužno sa granicama država“, rekao je Porfirije.

On je istakao da u Crkvi „Gospod poziva" da svi budu jedno, ali da u „džungli, u prašumi silnih interesa od ovoga svijeta, razni – imajući oruđa, ali i oružja medijska u rukama, mogu da stvaraju lažne slike i da onda i od Crkve proizvode ono što niti je bila, niti jeste, niti će biti“.

Preporučujemo za Vas