U Sjevernoj Makedoniji preporučena treća doza starijima od 60 godina i zdravstvenim radnicima

Filipče je rekao da će to početi od ponedeljka, kao i da će svi građani koji su primili drugu dozu kada prođe šest mjeseci dobiti SMS poruku da mogu da se jave da prime treću dozu vakcine

2300 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Komitet Sjeverne Makedonije za imunizaciju prepuručio je da treću dozu vakcine protiv kovida prime svi građani stariji od 60 godina, svi zdravstveni radnici i imunokompromitovani pacijenti, izjavio je danas ministar zdravlja Venko Filipče.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da u saglasnosti sa dosadašnjim saznanjima treća doza vakcine bi trebalo da bude "Fajzer" i da se primi najmanje šest mjeseci posle druge doze, kao i da će pratiti da li će biti preporuka i za vakcine drugih proizvođača.

Filipče je rekao da će to početi od ponedeljka, kao i da će svi građani koji su primili drugu dozu kada prođe šest mjeseci dobiti SMS poruku da mogu da se jave da prime treću dozu vakcine.

Ministar zdravlja Sjeverne Makedonije je istakao da je danas pređen broj od 700.000 građana koji su revakcinisani i precizirao da je obuhvaćeno 37 procenata ukupnog stanovništva.

"Bar jednu dozu vakcine je primilo 74 odsto starijih od 70 godine, 56 procenata starijih od 60 godina i starijih od 50 godina, 31 procenat populacije od 18 do 29 godina i 55 procenata starijih od 40 godina", rekao je Filipče.

Bonus video: