MUP Kosova za tri dana izdao preko 6.000 probnih registarskih tablica

Jarinje i Brnjak već četiri dana blokiraju kosovski Srbi zbog odluke kosovskih vlasti da uvede probne tablice za srpske registarske oznake ali i da se počne sa konfiskacijom tablica sa gradovima na Kosovu, koje izdaje Srbije

4095 pregleda 9 komentar(a)
Ranije danas na Jarinju, Foto: Screenshot/Youtube
Ranije danas na Jarinju, Foto: Screenshot/Youtube

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova je saopštilo da je od ponedeljka (20. septembar) izdato 6.375 probnih tablica za automobile sa srpskom registracijom. Ove tablice su izdate na graničnim prelazima između Kosova i Srbije ili u centrima za registraciju širom Kosova.

Veći broj probnih tablica, preko 3.000, je izdato na graničnom prelazu Merdare i Bela Zemlja, dok je na dva prelaza na sjeveru Kosova – Jarinje i Brnjak – izdato 24 probnih tablica.

Jarinje i Brnjak, ali i putevi koji vode do njih, već četiri dana blokiraju kosovski Srbi zbog odluke kosovskih vlasti da uvede probne tablice za srpske registarske oznake ali i da se počne sa konfiskacijom tablica sa gradovima na Kosovu, koje izdaje Srbije.

Na ovim prelazima se sve vrijeme nalaze i pripadnici Specijalne policije Kosova. Premijer Kosova Aljbin Kurti je u nekoliko navrata rekao da ove akcije njegove Vlade nisu usmjerene protiv Srba već da su specijalci na sjeveru raspoređeni kako bi zaštitili same prelaze.

Policija Kosova je u četvrtak 23. septembra saopštila da su lokalni mještani u blizini graničnih prelaza Jarinje i Brnjak pojačali barikade šljunkom.

Do sada su barikade bile samo veliki teretni kamioni koji su parkirani na sred ulica, blokirajući prolaz za saobraćaj.

U protekla četiri dana, ova dva granična prelaza je moguće preći samo pješaka.

Portparol Policije Kosova Baki Keljani navodi da, osim što su barikade pojačane nasipom od šljunka, situacija je mirna i nisu zabilježeni incidenti.

„Situacija je nepromijenjena. Postoje barikade sa obje strane. Sada je tu i dio sa šljunkom koji je postavljen kao barikada. Situacija je generalno mirna", rekao je Keljani za Radio Slobodna Evropa.

Inače, na barikadama se sve vrijeme nalaze i visoki funkcioneri Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba, koja ima podršku zvaničnog Beograda.

Bonus video: