"BILO BI LIJEPO DA POSTOJI REFORMSKA TRKA U REGIONU"

Dimitrov: Makedonija će učiniti sve da zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom postane članica EU

"Makedonija je srećna i ima korist od toga što Crna Gora uspješno napreduje na svom evropskom putu", istakao je šef makedonske diplomatije
1 komentar(a)
Srđan Darmanović, Makedonija, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Srđan Darmanović, Makedonija, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ažurirano: 02.02.2019. 15:55h

 Makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov izjavio je juče da će Makedonija "učiniti sve da uhvati voz" i da zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom postane članica EU.

"Makedonija će prevazilaženjem zaostajanja u reformama u to ubijediti EU. Bilo bi lijepo da postoji reformska trka u regionu", rekao je on juče na zajedničkoj konferenciji za novinare sa crnogorskim ministrom vanjskih poslova Srđanom Darmanovićem

Kako je istakao Dimitrov, makedonski zvaničnici su mnogo puta ponovili da će zemlje Balkana zajedno da uspiju ili neće uspjeti.

"Makedonija je srećna i ima korist od toga što Crna Gora uspješno napreduje na svom evropskom putu", istakao je šef makedonske diplomatije, a prenose lokalni mediji.

Dimitrov je rekao da će Makedonija uraditi sve da ubijedi Evropsku komisiju i njenog predsjednika Žan-Kloda Junkera da je jako važno da dokument koji će objaviti u februaru ima prostor da Makedonija nadoknadi zaostatak.

"To bi bilo mnogo korisno i za eurointegracije", rekao je on povodom izjave predsjednika EK da će Crna Gora i Srbija do 2025. postati dio EU.

Darmanović je rekao da se Crna Gora zalaže da sve zemlje regiona idu brže ka EU i NATO integracijama i da pritom svaka bude ocjenjivana prema svojim dostignućima.

"Crna Gora se zalaže za pricip regate, odnosno da svaka zemlja bude ocjenjivana prema svojim dostignućima. Taj princip je odličan za svaku zemlju kandidata koja ima evropske ambicije i samim tim može da bude koristan i za Makedoniju", rekao je on.

"Reforme se odvijaju dobro i zašto da Makedonija ne uđe u krug zemalja koje ste spomenuli. Izjava Junkera je ohrabrujuća i sigurno je da EU neće ostati na 28 članica", rekao je Darmanović.

Preporučujemo za Vas