pozdravili dogovor beograda i prištine

NATO: Kfor će imati ključnu ulogu u efikasnoj primjeni sporazuma

Iz Alijanse su naveli da je dijalog Beograda i Prištine, uz posredstvo specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, od ključnog značaja za stabilnost u cijelom regionu

2570 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

NATO je pozdravio jučerašnji sporazum Beograda i Prištine o deeskalaciji i daljim koracima u rešavanju krize na severu Kosova, navodeći da će misija Kfor igrati fundamentalnu ulogu u obezbjeđivanju njegove efikasne primjene.

"Misija Kfor, predvođena NATO-om, igraće fundamentalnu ulogu u obezbjeđivanju efikasne primjene sporazuma, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbjednosti UN iz 1999. godine kojom se Kforu nalaže da osigura bezbjedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu", navela je portparolka alijanse Oana Lungesku.

Ona je navela da je dijalog Beograda i Prištine, uz posredstvo specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, od ključnog značaja za stabilnost u cijelom regionu.

"NATO nastavlja da snažno podržava dijalog uz posredstvo EU i druge napore u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Ovo je jedini put ka postizanju trajnog političkog sporazuma za region", dodala je Lungesku.

Lungesku je navela da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prethodnih dana razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučičem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o potrebi za deeskalacijom, suzdržanošću i povratkom dijalogu.

"Radujemo se sutrašnjem dolasku specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka u sjedište NATO-a, gdje će se sastati sa generalnim sekretarom Stoltenbergom i članovima Sjevernoatlantskog savjeta", navela je Lungesku.

Poslije dvodnevnih pregovora u Briselu, Beograd i Priština su juče postigli sporazum o deeskalaciji i daljim koracima u rješavanju krize na sjeveru Kosova. Sporazum predviđa da se specijalne jedinice kosovske policije 2. oktobra povuku sa prelaza Jarinje i Brnjak i da istovremeno budu uklonjene i barikade kosovskih Srba.

Kfor će rasporediti svoje snage na prelazima Jarinje i Brnjak prije početka simultane akcije i ostaće tamo dvije sedmice, predviđeno je, izmedju ostalog, sporazumom postignutim uz posredstvo EU.

Kriza na sjeveru Kosova počela je 20. septembra, kada je vlada u Prištini na Jarinje i Brnjak poslala specijalne snage policije radi sprovođenja odluke o zamjeni srpskih registarskih tablica, na šta su Srbi sa sjevera Kosova odgovorili blokadom puteva.